Радев: РСМ трябва да изпълнява Договора за приятелство

България ясно е заявявала своята позиция, че те трябва да се спазват, допълни той

13.05.2024 | 08:00 Редактор: Беатрис Младжова

Президентът на България Румен Радев направи изявление по повод на приключилата предизборна кампания в РСМ и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната.

"По повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват", заяви държавният глава в позиция, разпространена от прессекретариата.

"Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", допълни той.

С позиция по темата излезе и служебният министър-председател Димитър Главчев.

"По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония", допълни той.

Дойде и позиция на външното министерство на Северна Македония. Оттам призовават за бдителност от страна на всички политици и най-вече на избраните държавни служители.

"Поддържането на евроатлантическия курс на страната е основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност", се казва в позицията на външното министерство на югозападната ни съседка.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR