СО: Проектът за "Витошка" и Патриарха е съгласуван с представител на СДВР

Недоволството на жителите на района не стихва

12.05.2024 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Новата организация на движение в центъра на София, която предизвика редица скандали в последните дни, се оказа незаконна. От СДВР съобщиха, че проектът не е съгласуван с "Пътна полиция".

"Тази организация, колкото и някои да я харесват, е незаконна", каза пътният експерт Диана Русинова.

Въпреки уверенията на зам.-кмета по транспорта, че всички процедури са спазени, от Европейския център за транспортни политики поставиха под съмнение законността на наредбата за новото движение.

"Настоявам веднага СДВР, чрез министър Стоянов, да излезе и да каже съгласували ли са проект за реорганизация на движението и ако не са - на каква база са направени тези ремонти", допълни Русинова.

И отговорът на СДВР не закъсня. 

"Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" проекта със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и допълнителните съоръжения на пътното платно. Едва след като завърши съгласувателната процедура се узаконява проекта за организация на движението", написаха те.

А недоволството на жителите на района не стихва.

"Майка ми живее на "Витошка", за съжаление, тя е тежко инвалидизирана. Не е предвидено тези сгради да бъдат обслужвани. Спирайки линейката или таксито, майка ми върви с проходилка и отнеме много време. И така става задръстване, защото виждате, тук сега е една лента", сподели Николай Мумджиев.

Шофьорите също не одобряват реорганизацията. Според някои трябва да се върне старото движение.

"Проектът е одобрен от Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението при Столичната община. В тази комисия задължително присъства представител на ОПП при СДВР, който е подписал протокола без забележки, с което проектът се съгласува", гласи съобщението на СО.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR