Цветарите се борят за оцеляването си, търговците предпочитат вносни рози

Оранжериите на семейство Димови са истинска райска градина през май

12.05.2024 | 14:03 Редактор: Толя Стоянова

Търговците предпочитат вносните пред българските цветя и декоративни рози, а производителите не разчитат на държавно и европейско подпомагане. За това представители на бранша подчертават, че тези негативни тенденции принуждават цветарите да се борят за оцеляването си.

Диана Димова от павликенското село Батак е потомствен розопроизводител, семейството ѝ отглежда рози от 1953 г. Откакто се помни, е сред ароматните цветя, повече от 60 години.

"От малка още, от 5-годишна съм в розите. На 7 години бях, когато започнах да облагородявам - баща ми подари една ножка. Стигали са околията в Павликени до 8 млн., а сега има три-четири фирми, които произвеждат по-малко", каза Димова.

Оранжериите на семейство Димови са истинска райска градина през май. Сортовете декоративни рози са над 300, отглеждат и рязан цвят за букети, но търговците не купуват български цветя, казва Диана.

"Предпочитат вносната роза, която да я продадат на скъпа цена, и клиентите след два дни я изхвърлят. Нашата, която издържа, не я искат, защото е с по-малък цвят", добави тя.

Много от търговците споделят, че продават вносна стока най-вече заради по-ниските изкупни цени, тъй като в други държави производството на цветя се субсидира, а у нас не. Според българските производители на цветя, търговците изкупуват и качествена българска продукция, която пък представят за гръцка или холандска.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа