Как цар Фердинанд прекарва последните години от живота си извън България

Тленните му останки ще бъдат пренесени в семейната крипта на столичния дворец "Врана"

11.05.2024 | 18:35 Редактор:

Тленните останки на цар Фердинанд се връщат в България до месец, съобщиха от фонда "Цар Борис и царица Йоана". Останките на царя ще бъдат пренесени от германския Кобург в семейната крипта на столичния дворец "Врана".

В продължение на 31 години цар Фердинад управлява третата българска държава. След абдикацията си през 1918 г. обаче, старият цар няма да се върне повече в България. Неговият образ е демонизиран по политически причини, коментира историкът доц. Владимир Златарски.

"Той е изцяло набеден - едва ли не за единствен виновник за националните катастрофи във войните за обединение между 1912-1918 г. Всеки си е измивал ръцете с него. Последните три години от живота си живее в крайна бедност, надживял двамата си сина, двете си съпруги, видял крушението на своето дело и крушението на България, последните години от живота му са наистина тъжни, което той констатира малко преди смъртта си", каза доц. Златарски.

Сега останките на царя са положени в криптата на католическия храм "Св. Августин" в германския Кобург до гробовете на неговите родители. Доц. Златарски разкрива, че по време на комунистическото управление в България е било невъзможно да се говори за връщане на тленните останки на царя.

"След демократичните промени този въпрос беше на няколко пъти повдиган, имаше и един комитет, който се опита да направи инициативи, които да доведат до това нещо. Така или иначе - до този момент, над 30 години след промените, това не се е стигнало", добави доц. Златарски.

Връщането на останките на цар Фердинанд в България е безспорно значимо събитие, казва историкът и споделя, че монархът е човек с огромен принос за развитието и модернизацията на Третото българско царство.

От църквата "Св. Августин" съобщават, че на 27 май ковчегът ще бъде изложен за всеки, който иска да се сбогува с царя. Очаква се неговите мощи да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на царския дворец "Врана" в София.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.