За 11-а година в Павликени стотици жители и гости на града се забавляват на Празника на яйцето. Много атракции за малки и големи, кулинарни изкушения от яйца, състезания и фолклорна музика изпълват празничния ден. Тази година Празникът на яйцето е много по-мащабен, а в специален кът стопанки от павликенските села показват своите кулинарни и домакински умения.
"Яйцата в доматен сос са старо традиционно ястие, едно от най-бързо приготвяните. Нашите баби и майки навремето са го приготвяли много често, защото те са работели главно на полето и като се приберат от полска работа - какво да приготвят. Яйцата се пържат на тиган или се сваряват едно по едно във вряща вода, забулени. Доматеният сос се приготвя като се запържи доматът настърган, овкусява се с чесън, черен пипер и магданоз", обясни Иваничка Колева от НЧ "Надежда-1886" - с. Димча.
"Появи се кътът за местни традиции, където всяко село си участва с ястия от яйца и с изработка на сувенири", каза кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.
По традиция птицекомбинатът в Павликени осигурява 3000 яйца за празника.
"Яйцето е символът на новия живот, яйцето е основен хранителен продукт, полезно е за козметиката и се радваме, че в Павликени се произвеждат яйца, отглеждат се кокошки носачки", добави инж. Манолов.
Гостите на празника могат да опитат различни местни рецепти, както и огромните омлети на майстори от село Росица, които се приготвят от 15 яйца.
Вижте повече в репортажа.
Какви са плановете Ви за 9 юни?
Снимка: БГНЕС