Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Това се очаква да се случи до месец

11.05.2024 | 13:27 Редактор: Искра Ангелова
Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца "Врана". След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитета, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му, е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
България е на път без изход. Промените бяха опорочени от комунистическата върхушка 1989 година. Без лустрация продължиха ДС да си управлава и мафията и корупцията превзе всичко. Българите напуснаха държавата и не гласуват вече защото разбраха какво става. Управляващата върхушка през изминалите 34 години са блокирали всички държавни функции. Дори вече няма кого и какво да управляват. От тук нататък пътя е само надолу и без изход или бъдеще. Честито балканци! Сигнализирай за неуместен коментар