На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни Св. Никола. С курбан, концерти и тържествена литургия Бургас посреща деня.
На Летен Никулден рибарите ритуално "отключват" морето за риболов до Зимен Никулден. Молитвите към Св. Никола са за берекет и много риба в морето. А за Летен Никулден шеф Иван Звездев приготви рибена чорба на площада в Бургас.
"Това сиромашко ядене сега е вече толкова изискано. Рибарят най-хубавите екземпляри ще ги продаде, а неугледните, кривите рибки ги ползва в чорбата. Хубаво е да се знае, че рибата преди да се сготви, трябва да се посоли, това развива много нейния вкус и месото става още по-крехко и нежно", сподели Звездев.
Пак на площада шеф готвачът се състезава с готвача на остров "Св. Анастасия" по приготвяне на миди - по софийски и по бургаски. А в Етнографския музей в Бургас пресъздадоха характерен за празника ритуал.
"Той се прави по време на суша в селото. Германа го даваме курбан на Бога, а ритуалът се нарича пеперуда", сподели участникът в ритуала от с. Момина Църква Ивана Огнянова.
След първото отбелязване на Летния Никулден бургазлии са в очакване инициативата да стане традиции в следващите години.
Вижте повече в репортажа.