fallback

Коледата на българите зад граница

Историята за Яна Бурова за българските традиции в Лондон

25.12.2014 | 12:05 Автор: Васил Детелинов

Милиони български емигранти посрещат коледните и новогодишните празници далеч от роднините си. Българските традиции обаче остават живи и се предават на по-младите. А някъде дори и на чужденците. Доказателство за това е историята на Яна Бурова, която живее в Лондон и е омъжена за англичанин. С нея ни среща репортера Васил Детелинов.

По skype се свързваме с Яна Бурова. От 15 години живее в Лондон. Цигулар е. Омъжена за англичанин и е майка на едногодишно бебе. Намираме я малко след като е изпратила гостите си за бъдни вечер. Посрещнала е Рождество Христово по стар български обичай с нечетен брой постни ястия. Коледа обаче ще празнува според английските традиции, за да няма обидени.

"Английската Коледа обикновено се случва в 2 или в 3 на обяд. Сяда се на масата, яде се пуйка с най -различни сосове. Безкрайно много зеленчуци, картофи. Традиционното за тях меню. Имат един десерт, който се казва коледен кейк и почти всеки прави. След това се раздават подаръци, говорят си хората и пият чай и  след това ядат бисквити и сирене."- обяснява Яна Бурова от Лондон.

 На хиляди километри от родния си град Варна, Яна казва, че това , което най-много й липсва около празниците е възможността да е с цялото си семейство. Една от мечтите й е да предаде част от традициите , свързани с Коледа на сина си.

"Празнувам всички български празници, именни дни , всичко както си е поред. Приятно ми е да продължавам тази традиция и искам и моят син да знае за тази традиция. Искам да носи всичко това в себе си."-казва Яна.

В края на разговора ни Яна си пожелава скоро да посети България и чрез ефира на България Он Ер пожела топла и светла Коледа на всички.

Още в репортажа.

 

 

fallback
Още от България
fallback