Коледната работилница на Мира Петрова

24.12.2014 | 20:02 Редактор: Васил Детелинов
Коледната работилница на Мира Петрова

В навечерието на Коледа ще ви отведем при едно момиче, чийто дом изглежда като работилницата на Дядо Коледа. Станимира Петрова е илюстратор, от няколко години рисува календари. Историята, която ще ви разкажем е за едно червенокосо момиче, което е измислено и нарисувано от друго – успяло да запази детето в себе си. Запознайте се със Станимира Петрова. 

"Целта ми е да накарам хората да мислят по-позитивно и да виждат дребните хубави неща около себе си. това, което хората не знаят, че съм измислила история за момичето от календара." -казва Мира

Всеки месец има различно настроение и усещане.Идеята за календара дошла спонтанно, отново точно преди Коледа, докато Мира опитвала да измисли по-различен подарък за сестра си преди няколко години. Преди дни пък беше отпечатан четвъртият й календар с чаени истории. Различното при него е, че е рисуван успоредно с грижите за шестмесечната й дъщеря Живодара. А сега предстои първата им Коледа заедно.

"Ще сме трима вече, това е най-хубавият ми подарък. Като оставим настрана цялото обгрижване, което изисква новият човек, е много интересно да наблюдавам начина, по който тя разбира за нещата, които съществауват."- казва Мира

 

Навечерието на празниците и краят на годината е времето, в което човек оценява важните неща около себе си – включително това, че да работиш това, което обичаш е една от рецептите за щастие.

"Много трудно бих могла да си представя, че правя нещо само заради комерсиалната страна. Календарите ми се разпространяват в малки магазинчета с хенд мейд неща , целта ми са хора, които търсят по-специални подаръци. Почти не си спомням момент, в който да не съм се занимавала с рисуване, казва още Мира. Обича жълто, розово, зелено - топлите цветове, които я описват най-добре."- обяснява Мира.

Илюстрациите, включени в календара с червенокосото момиче, вървят успоредно с любими послания.

Още в репортажа.