fallback

По-добре скандали с реформа, отколкото скандали без реформа: Петков

23.12.2014 | 22:11

Коментар на зам.-министъра на правосъдието Петко Петков на декларацията на седемте посланици от ЕС и на избора на председател на ВКС за Васил Детелинов, излъчено в Денят он ер на 23.12.2014.

Зам.министърът на правосъдието Петко Петков призна, че през втората половина на годината е имало много скандали.

"По-добре реформата да бъде съпроводена със скандали, отколкото скандалите без реформа. Не намирам критиките на ВСС към министерството за основателни, но те изразяват своята позиция", каза министърът в интервю за Bulgaria On Air.

"Много колеги-съдии от години са изразявали несъгласието си с политиката на ВСС, в някои случаи - и с ръководството на съдилищата. Сега виждаме как посланиците на ЕС започват да ги подкрепят", добави той.

Още по темата

По повод сигнала на 20 съдии от СГС на 22 декември и на 30 съдии от СРС на 23 декември за решаване на проблемите в системата, включително и по случайното разпределение на делата, министърът каза, че в тези сигнали няма нищо ново:

"Може би сега думите им са чувани повече".

 

Във връзка със сигналите за предизвестения избор на председател на ВКС, той смята, че няма смисъл да се бърза с изслушване по празниците, защото въпросът е сериозен.

Цялото интервю чуйте във видеото.

 

Правосъдният министър Христо Иванов насрочи извънредно заседание на ВСС на 8 януари след като няколко от членовете на Съвета в това число и главният прокурор Сотир Цацаров поискаха министърът да обясни съмненията си за начина, по който ще приключи конкурса за председател на Върховния касационен съд.

fallback
Още от България
fallback