Строителство на нова ограда унищожи ценни археологически останки в Русе

Строителните дейности са прекратени незабавно от общинат

23.12.2014 | 15:14 Редактор:
Строителство на нова ограда унищожи ценни археологически останки в Русе
Строителство на нова ограда унищожи ценни археологически останки в Русе

Строителство на нова ограда унищожи ценни археологически останки от римската крепост Сексагинта Приста в Русе. Изкопните работи, извършени без участието на археолог, са довели до разрушаването на непроучена кула и повреждането на културни пластове. Строителните дейности са прекратени незабавно от общината, уведомен е и министърът на културата.

Сексагинта Приста е един от най-важните археологически обекти в Русе, който е сред най-посещаваните от наши и чужди туристи. Тъй като заема голяма територия, той все още не е напълно проучен. Затова всяко строителство, дори и изграждането на нова ограда на Военния клуб, трябва да бъде съгласувано с музея.

"Има изричен протокол от министъра на културата от 2007 г., който указва границите и начините на ползване, включително и строителство, на Сексагинта Приста, която засяга централната градска част на Русе. Без археолог е изключително невъзможно да се предприеме строителство. Багерите са засегнали една от стените и една кула, която е непроучена." - коментира доц.Николай Ненов, директор на Исторически музей в Русе.

След като музеят е сезирал общината, строителството е спряно. А сред нахвърляните камъни археолозите са попаднали на ценна находка.

"Намерихме един жертвеник, който датира от 3 век, много е любопитна ситуацията, защото е използван по-късно през 4 век при реконструкция на Сексагинта Приста. Към момента има на него надпис, два реда са се показали, вероятно е и по-голям, и самият жертвеник има напластяване от хоросана, което показва действително вграждането му в стената." - доц. Ненов.

Директорът на музея е уведомил за случая министъра на културата, който ще свика специална комисия. Най-вероятно ще се наложи спешно археологическо проучване на разкритите пластове, преди да продължи строителството.

/Снимка: Регионален исторически музей - Русе/