Сертов е бил два дни в хотел в Атина (обновена)

Гръцката полиция отишла в хотела малко след като Сертов вече го е напуснал

23.12.2014 | 14:26 Редактор: Ирина Георгиева
Сертов е бил два дни в хотел в Атина (обновена)

Има категорични, достоверни данни за пребиваването на Петко Сертов в Атина
Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и подчерта, че конкретните резултати са постигнати след активни координирани действия с гръцките партньорски служби, предаде пресцентърът на вътрешното министерство.

"През последните дни е осъществена активна координация с гръцките колеги. В резултат на съвместната ни работа вече разполагаме с конкретни резултати".- обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на брифинг по повод предприетите действия за установяване местонахождението на Петко Сертов.

Лазаров уточни, че в реално време българската полиция е била информирана за пребиваването на издирвания мъж на територията на южната ни съседка - на 20 декември Сертов се е регистрирал с българската си лична карта в хотел в в близост до Атина. На следващия ден е забелязан, видимо спокоен, да се разхожда в района и да вечеря. Напуснал е хотела в 8.00 часа на 22 декември.

"Според актуалната и достоверна информация, с която разполагаме, по време на престоя си там е бил сам. На място обаче не е засечен лекият автомобил „Опел”, с който по-рано бе установено, че се е придвижвал." - посочи главният секретар на МВР и допълни, че към настоящия момент няма информация в каква посока се е отправил Сертов след напускане на хотела. 

Той използва случая да благодари за съдействието на гръцките партньорски служби и да отправи апел към издирвания мъж при първа възможност да представи документ за самоличност в районно управление, независимо на територията на коя държава-членка на ЕС, с оглед прекратяване на предприетите по случая процедури.

Лазаров разясни спецификата на действията по издирване – докато Сертов не се яви в полицейско управление, за да представи личната си карта и бъде установена самоличността му, не може да бъде прекратена процедурата по установяване на местонахождението му. Това означава, че ще бъдат ангажирани служби в България, както и ресурси на гръцките колеги, без той да извършва нещо нередно.

Главният секретар отново подчерта, че няма данни Сертов да е извършил престъпление или нарушение, нито такива, които да говорят за осъществено спрямо него насилие. Това означава, че няма причина за неговото задържане и няма да бъде осъществено принудително му придвижване в случай че реши да съобщи в полицията къде се намира.