Мария Габриел: С Калин Стоянов сме работили изключително добре

Неговата работа е ценена на ниво ЕС, заяви тя

08.04.2024 | 10:14 Редактор: Тодор Петров

До края на деня трябва да стане ясен съставът на служебния кабинет "Главчев". Най-спорната фигура остава тази на вътрешния министър. Утре президентът ще издаде указите, а парламентът ще се събере, за да гласува новия служебен кабинет.

"Това, което мога да повторя още веднъж е, че ние с Калин Стоянов сме работили изключително добре по темата "Шенген". Видяхте резултата от тази работа, както и това че неговата работа е ценена на ниво ЕС", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

По този начин тя защити вътрешният министър, който запазва своя пост и в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев. По думите ѝ е много важно да се запази добрият тон в отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ и да не се прекрачват граници, отвъд които ще е трудно в бъдеще да се водят разговори.

"Все още вярвам в добрия разум и в отговорността на всеки. Смятам, че всеки много отговорно трябва да подходи към тази ситуация и да не прави диалогът невъзможен, защото каквото и правителство да има, каквито и приоритети да има, за тях е необходим екип и този екип трябва да работи заедно", посочи Габриел.

"Прекрасна крачка напред е отпадането на границите по въздух и море, но - разбира се, сухопътните граници остават основна тема. Затова е важно наистина да има граници - и в размяната на реплики, и в начина, по който се правят внушения. Това е много важно, защото в ЕС се работи с факти и документи", подчерта външният министър в оставка.

Според нея, което и правителство да дойде, който и министър да дойде, трябва да имаме стабилна външна политика, която да се ръководи от принципи и приоритети.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа

Снимка: БГНЕС