Парламентът прие на първо четене великденските добавки за пенсионерите

Помощта ще получат 534 000 пенсионери

05.04.2024 | 13:53 Редактор: Деси Николова

Парламентът прие на първо четене пенсионерите, които се намират под линията на бедност, да получат допълнително 75 лева към пенсиите си преди великденските празници. Предложението, което бе внесено от ГЕРБ и ДПС, получи подкрепата на 145 депутати. Двама от ПП-ДБ гласуваха "против", а останалата част от групата се въздържа. Финансовото министерство вече обяви, че не разполага с тези средства, а мярката според тях не е справедлива. 

Необходимите средства за извършването на плащанията ще бъдат в размер на 40 млн. лева. С решение на Министерския съвет линията на бедност за 2024 година е 526 лева. Помощта ще получат 534 000 пенсионери. 

Същевременно от "Възраждане" имаха предложение, което предвижда всички пенсионери да получат по 100 лева преди Великден. От четвъртата политическа сила предлагаха още да се прехвърлят средствата от допълнителното задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване, като според тях това би вкарало допълнителни 1,5 млрд. лева до края на 2024 година. То обаче бе отхвърлено.

При дебатите Георги Гьоков заяви, че БСП ще подкрепят и двете предложения. Те обаче ще поискат между първо и второ четене пенсионерите под линията на бедност да получат по 100 лева, а всички останали - по 50 лева. 

От ДПС заявиха, че предложението на "Възраждане" за прехвърлянето на средствата от допълнителното задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване влизало в колизия с част от текстовете в Социалния кодекс. Те обаче заявиха, че предложението цели да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи, но също така бе подчертано, че сегашният бюджет има ограничена възможност за подпомагане на целия спектър.

"Възраждане" заявиха, че са готови да отпадне предложението за прехвърлянето на средства от допълнително задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване, но всички пенсионери да получат по 100 лева за Великден.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR