fallback

Сотир Цацаров призова комисията "Нотариуса" да изслуша Яне Янев

Бившият обвинител номер едно отговори на отправените обвинения

20.03.2024 | 18:55 Автор: Беатрис Младжова

Сотир Цацаров не познавал и никога не е виждал убития Мартин Божанов - Нотариуса. Бившият главен прокурор заяви това пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Той сам поиска изслушване, след като името му беше посочено от няколко свидетели по казуса.

"Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го виждал, никога не съм имал участие, съучастие около дейността на групата на Мартин Божанов. Като главен прокурор не съм имал информация, включително не ми е предоставяна такава по официален път", категоричен бе Сотир Цацаров.

Така бившият обвинител номер едно Сотир Цацаров отговори на отправените обвинения за съпричастност към дейността на групата около Нотариуса. Първото беше от Владислава Цариградска, според нея бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, както и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов имат някаква съпричастност към групата на Божанов.

"Не съм имал пряк, непряк, или какъвто и да било интерес такава престъпна дейност да има похлупак", заяви бившият главен прокурор.

По повод обвинението на бизнесмена Веселин Денков, че два дни след като се срещнал с Цацаров, тогава председател на КПКОНПИ, е бил задържан по негов сигнал, бившият обвинител отговори така: "Аз съм категоричен, че нямам общо с това. Нямам и каквато и да е информация какви са причините за това задържане".

Според Сотир Цацаров парламентарната комисия за дейността около Мартин Божанов трябва да изслуша бившият председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и съветник на Бойко Борисов по антикорупция Яне Янев.

В разследване на Антикорупционния фонд Янев е записван със скрита камера и говори за схема за изнудване на големи търговци от политици, както и за списък за бърз контрол, в който присъстват имената на Бойко Борисов и бившият финансов министър Владислав Горанов. Антикорупционната комисия, оглавявана тогава от Цацаров, се самосезира.

"През юни 2021 цялата проверка на дирекция "Противодействия на корупцията" е изпратена на прокуратурата с решение за оперативно взаимодействие. Ние считаме, че има данни за престъпление. 2/3 от разследването на антикорупционния фонд се крепи на едни записи и най вече на записите на едно лице – Яне Янев. Мисля, че обективността налага да бъде изслушан в парламентарната комисия", добави той.

Вижте повече в репортажа.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback