ЕП ще гласува хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията страни от ЕС

Предвидената за България сума е над 10 млн. евро

17.12.2014 | 11:59 Редактор: Мариета Иванова
ЕП ще гласува хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията страни от ЕС
ЕП ще гласува хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията страни от ЕС

На сесия в Страсбург Европейският парламент ще гласува предоставянето на 126,7 милиона евро хуманитарна помощ  за пострадалите от природни бедствия в ЕС, съобщава БТА. От тази сума 10 542 110 евро са предназначени за България.

станалите държави, които ще получат такава подкрепа, са Италия, Гърция, Словения, Хърватия и Сърбия.

Средствата са предназначени за справяне с последиците от природните бедствия  през миналата и през настоящата година. Помощта подлежи на  утвърждаване и от Съвета на ЕС. Евродепутатите ще гласуват окончателно бюджета на ЕС за догодина, както и актуализацията на бюджета за настоящата година, която включва бюджетното перо за обезщетенията на пострадалите от наводнения, градушки и земетресения през тази и миналата година.

По време на дебатите за бюджета 2014 и 2015 евродепутатът Николай Бареков - член на ИБ на групата на ЕКР в европарламента и лидер на "България без цензура" призова да предоставяне на финансова помощ на засегнатите от наводненията у нас през лятото. Бареков акцентира върху това, че България е най-бедната държава-членка в ЕС и че по изчисления на българското правителство щетите от наводненията се ценяват на 30 млн. евро.

Бареков припомни още, че е изпратил писмо до предходния председател на ЕК - Жозе Мануел Барозу, с искане  за извънредна помощ от фонд "Солидарност" в размер на 20 млн. евро, но тази помощ все още не е отпусната.