Плевнелиев се присъедини към критиците на замразяването на пенсионната реформа

По думите на държавния глава единствената добра причина за отлагането е да бъде постигнато по-широко съгласие за истинска реформа

16.12.2014 | 13:40 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев се присъедини към критиците на замразяването на пенсионната реформа
Плевнелиев се присъедини към критиците на замразяването на пенсионната реформа

Според президента Росен Плевнелиев замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март, така както е обещано, не се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска реформа в сектора, съобщава БТА. Той изрази надежда, че причината за отлагането на пенсионната реформа е само една и допълни, че за него единствената разумна причина е, за да се намери именно това съгласие.

Президентът посочи, че пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа.

"Реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи", заяви Плевнелиев.

Той апелира за реформи и изрази увереност, че през 2015 г. в страната ще има не една, а повече реформи.

Президентът посочи няколко системи, които по думите му няма как да не бъдат реформирани и ако искаме да гарантираме стабилност, 2015 г. трябва да бъде годината на реформи в тях. Сред секторите, които Плевнелиев посочи са съдебната система, сектор "Сигурност", енергетиката, образование, електронно правителство, административна реформа.

Плевнелиев коментира още, че реформата в правораздаването е най-важната, най-смислената и най-неотложната реформа в България.

„Нищо друго не е толкова важно, колкото реформата в правораздаването“, допълни президентът и изрази благодарност, че "отдолу- нагоре" се вижда динамика - съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна.

Плевнелиев посочи, че ще се радва, ако правителството приеме стратегията за реформа в сектора, инициирана и изготвена от служебното правителство, и ако тя бъде приета и от Народното събрание в следващите седмици.

Реформата в енергетиката е задължителна- „този сектор ще взриви националната икономика, ако не бъде реформиран“, посочи още Плевнелиев.