fallback

Решено: Зрелостниците вече могат да коригират оценките си от матурите

НС подкрепи промените със 138 гласа "за", от "Възраждане" гласуваха "против"

06.03.2024 | 15:15 Автор: Вяра Димова

Зрелостниците ще могат да се явяват на поправка на матурите след 12 клас, ако не са доволни от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет. Това реши Народното събрание със 138 гласа "за" от всички без "Възраждане", които гласуваха "против".

С промените учениците ще могат да се явят на поправка само веднъж и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за средно образование, а само в удостоверение за положен държавен зрелостен изпит.

"Няма да подкрепим това предложение, тъй като смятаме, че така или иначе предостатъчно, да не кажа огромен брой ученици, влизат изключително лесно във висшите учебни заведения. С това бихме улеснили една част от българските ученици, които ще кандидатстват в чужбина, но други сериозни предимства не виждаме", каза Даниел Проданов от "Възраждане".

"За да може в някои университети, където има по-голям наплив и специалностите са с по-сложна структура, да могат да кандидатстват по-голям кръг от хора. Целта е вместо университетите да организират изпити и да вземат такси, да се използва оценката от тези зрелостни изпити", отговори му проф. Нели Димитрова от "Продължаваме промяната - Демократична България", цитирана от "24 часа".

"Преди, когато не се кандидатстваше с оценката от ДЗИ, всеки един кандидат студент можеше да реши едната година да не се запише, да отложи включването си в системата на висшето образование, да кандидатства отново след една година, като учи допълнително. Сега няма тази възможност, когато имаме такава двойствена функция на оценката от ДЗИ. Именно тази възможност ние предоставяме", обясни Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

fallback
Още от България
fallback