Денков: Трябва политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не 8 джуджета и фалшиви нотариуси

Той увери, че правителството ще продължи да изпълнява задълженията си

05.03.2024 | 19:12 Редактор: Елеонора Танева

Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не 8 джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието, за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка. Това заяви премиерът Николай Денков.

"Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз на последователност. Днес изпълнявам поетия ангажимент на 6 юни 2023 г.", уточни Денков.

Той припомни, че в записаните тогава документи фигурира точка, според която в края на всеки 9 месеца министър-председателят ще подава оставка.

По думите му ключова е шеста точка, в която е записано, че ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване сред ПГ на номинациите за регулаторните органи с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи лични и професионални качества. 

"Нека удържим на думата си. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не 8 джуджетта и фалшиви нотариуси в правосъдието, за да е ясно кой вдига цените в държаватаи по чия заръка", заяви Денков.

Той посочи, че предложеният преди 2 седмици меморандум е бил точно това - записано какво са се разбрали и какво остава да се свърши: "Затова на масата сложихме реформи, а не имена".

Денков увери, че правителството ще продължи да изпълнява задълженията си.

"Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължи едно изрично успокоение за българските граждани: правителството ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да работи както до момента за повишаване на доходите, за устойчива бизнес среда, за утвърждаване позицията на България в международните отношения", каза още Денков.

По-рано следобед той депозира оставката на правителството в деловодството на НС.

Вижте повече във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)