fallback

Шефът на "Фронтекс": Без България не можем да пазим европейските граници

След всеки сигнал за насилие ще правим постоянен мониторинг, заяви Ханс Лейтенс

29.02.2024 | 14:09 Автор: Толя Стоянова

Увеличават три пъти служителите на "Фронтекс" по българските граници. Това стана ясно от съвместното изявление на министъра на вътрешните работи Калин Стоянова и изпълнителният директор на "Фронтекс". Още в първия ден на официалната си визита Ханс Лейтенс заяви, че страната ни е напълно готова за влизане в Шенген и по суша.

Между 500 и 600 ще станат служителите на "Фронтекс" по българските граници. Те ще бъдат назначени още на 20 март. Българският вътрешен министър и шефът на "Фронтекс" коментираха въпроса с насилието от страна на граничните полицаи върху мигрантите.

"Спазването на основните права е много важен въпрос. Имам уверението, че българската държава предприема мерки в тази насока. Ние пазим не само границата, но и европейските ценности", каза Лейтенс.

Той е категоричен - след всеки сигнал за насилие "Фронтекс" ще прави постоянен мониторинг. Вътрешният министър пое ангажимент подобни нарушения да не бъдат допускани, а от началото на годината петима униформени са били дисциплинарно наказани за такива провинения. 

"Вчерашния ден получихме изключително висока оценка от изпълнителния директор на "Фронтекс" за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция", коментира Стоянов.

"България е много важен партньор за нас. Без нея не можем да пазим европейските граници", каза Лейтенс.

Той заяви пълната си подкрепа за приемането на България в Шенгенското пространство по суша до края на тази година.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback