fallback

Щети за над 30 хил. лева за община Белоградчик след енергийна криза

Авария на електропровод на високо напрежение остави 10 дни населени места без ток

13.12.2014 | 10:19 Автор: Мариета Иванова

По първоначална оценка щетите за община Белоградчик след неблагоприятните метрологични условия и падналите обилни снеговалежи, довели до  авария по 110-киловолтовия електропровод с високо напрежение , са около 30 хиляди лева. Това е съобщил кметът на общината Борис Николов за Радио „Фокус” – Видин.

По думите му, това е стойността на щетите само по пътната мрежа.

„Бедственото положение ще бъде отменено, когато има ток във всички села. Очаква се днес до обяд да го отменим”, сподели Николов.

Той посочи още, че се очаква в най-скоро време да има постоянно и стабилно електроподаване на всички населени места в общината.

„Климатичните условия са добри и предразполагат за работа. Енергийната криза продължи около 10 дни. Народът ни е много търпелив. Изтърпя липсата на ток, която доведе до щети по домовете”, каза още кметът на община Белоградчик.

Той посочи още, че има много паднали дървета по улиците в Белоградчик и по четвъртокласната пътна мрежа.

„От понеделник започва активно почистване. Много са унищожените декари с горски насаждения”, допълни още Борис Николов.

Припомняме, че след като дни наред редица населени места останаха без ток заради авария по електропровод на високо напрежение във Видинска област, на 11 декември с помощта на хеликоптер повредата е била успешно отстранена. Тогава в рамките на около 20 минути е бил транспортиран по въздух електрически железен стълб с тегло 1, 650 тона и дължина 23 метра от село Орешец до мястото на аварията в планинската местност „Столове” край Белоградчик, където е била установена арията.

 

fallback
Още от България
fallback