Специализантите поискаха да отпадне месечната такса от 180 лв за обучение

Гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“ иска по-лесен достъп до специализация

12.12.2014 | 19:00 Редактор: Пролетина Съботинова
Специализантите поискаха да отпадне месечната такса от 180 лв за обучение

Миналия петък здравният министър Петър Москов предложи специализантите да се обучават не само в университетски болници и клиники и да получават достойно трудово заплащане.

Според  „Млади лекари за ново здравеопазване“ обаче, въпреки желанието на здравния министър за реформи, много въпроси по темата остават неразрешени.

Едно от предложенията на медиците е да отпадне месечната такса от 180 лв. за специализантите, които учат и работят в болниците.

Най-сериозният пропуск в предложението на здравното министерство за специализация на младите лекари е какво се случва с медиците, които учат и работят по старата наредба.

3200 специализанти в страната в рамките на 3 месеца ще трябва да изберат между това да продължат обучението си по старата наредба или да прекъснат специализацията си и да сключат нов договор по новата наредба.


"Младите лекари в заварено положение до момента, дефакто ще искат да минат по новата наредба, да имат трудов договор и адекватно заплащане, което да ги мотивира, да останат тук.

Поради една или друга причина, понеже бюджетите на болниците са ограничени, и въпреки желанието на младите лекари да минат по тези правила, на много места няма да бъдат назначени.

И какво ще стане? В една болница ще има специализанти, които ще имат трудов договори и ще получават възнаграждения и такива, които си плащат да работят" , заяви д-р Радослав Наков от Млади лекари за ново здравеопазване.

Досега трудният достъп до специализация, таксата от 180 лева месечно, която младите медици плащат и липсата на възнаграждения отказва специализантите да продължат обучението си в България.

За да мотивират болниците да наемат повече специализанти, младите лекари предлагат да се въведе минимален брой на медиците, които да се наемат на специализация и едва след попълване на квотата лечебните заведения да получат финансиране от НЗОК.

Още по темата

Според медиците проблем с наемането на специализанти ще има само в големите градове София, Варна, Пловдив, където има голям избор на кадри.


"В софийските болници включително, не само в провинцията,  личният състав минимално изискуем за сключване на договор с НЗОК на съответното лечебно заведение понякога се поддържа с колеги на 96 години, които са на граждански договор" , коментира Емануил Найденов, Фондация Остани.

Младите лекарите настояват те да се допускат до специализация на база успех и опит, а не чрез интервю, каквато е идеята на министерството.

Всички предложения ще бъдат изпратени до здравното министерство за обсъждане.

На 12 декември Асоциация на студентите медици в България, Фондация Остани, Асоциация за развитие на медицинската общност, Български лекари за европейски стандарт на специализация коментираха пред медиите Наредба 34.