120 кг по-малко за Росен Янчев: Осъзнах, че на 28 г. съм ударил дъното

Мъжът успява да свали излишното тегло за година и половина

27.02.2024 | 14:11 Редактор: Елеонора Танева

Една история за силата на духа и за волята да се пребориш със затлъстяването. Преди 3 г. Росен Янчев тежи 211 кг. Борбата с килограмите му започва още като ученик.

"Някъде към 3 клас започнах да качвам килограми. Типично беше бабите да нахранят внучето. След това ми откриха инсулинова резистентност, неглижиране от страна на родителите. Както във всяко българско семейство се казва, че детето обича да си хапва", спомня си Росен.

Губи баща си, след което проблемите със здравето му се задълбочават.

"Панически разстройства, хранително разстройство, което ме доведе до заветните 211 килограма. Това беше повратна точка в моя живот", споделя мъжът.

Килограмите не го спират да следва мечтата си - да бъде на голямата сцена. А често у нас музиката се слуша не с ушите, а с очите. И не талантът, а външният вид са важни за музикалните предавания.

"Те ме поканиха и след това ми казаха - ти имаш проблеми с килограмите. Ами благодаря, аз не знаех", казва с ирония Росен. 

А килограмите ставали все повече.

"Не можех да си обуя обувките и чорапите. Нищо не можех да направя. Помолих майка ми: "Мамо, можеш ли да ми вържеш обувките". В момента, в който видях майка ми да коленичи пред мен и да ми обува обувките, осъзнах, че на 28 съм ударил дъното", добавя младият мъж.

И от дъното започва да се оттласква нагоре. Започва да работи като здравен медиатор за операции и трансплантации в чужбина. И в един момент от посредник се превръща в пациент. 

"Ако не бях направил тази промяна, може би на 30 или 35 години нямаше да съм между живите и така реших да се подложа на една метаболитна операция за намаляване на стомаха, която доведе до сваляне на 135 килограма за 2 години и 6 месеца", отчита напредъка си Росен. 

И посочва, че най-важна в тези моменти е подкрепата: "60% от пълните хора не получават подкрепа от семейство и приятели за дадена интервенция, а за да го направят, на тях им трябва една група от малко общество, което да ги подкрепи. Хора, които са минали през това нещо."

Това е причината да създаде и платформата "MyChange Bulgaria". В нея събира нужните специалисти, които да помогнат на хората, отворени към промяната.

Росен е благодарен на хората, които са извървели пътя на трансформацията с него.

"Това са семейството ми и малката шепа приятели, които останаха след промяната. Благодаря на Бог, че ми даде сили да премина през всичко това. Когато един човек преминава лична драма или трагедия, трябва да вземе тази драма или нещо, което е преживял, за да израсне и да победи тези проблеми, които има, защото иначе няма да се справи", на мнение е той.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.