Станишев отрязал Калфин за лява среща в Брюксел

Мотивът бил, че е част от дясно правителство

12.12.2014 | 15:29 Редактор: Мариета Иванова
Станишев отрязал Калфин за лява среща в Брюксел

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин не скри разочарованието си от поведението на лидера на ПЕС Сергей Станишев, който разпоредил Калфин да не бъде допуснат до участие в традиционната среща в Брюксел на министрите на труда, които принадлежат към леви партии, съобщава Dnes.bg.

„Той е изразил мнение, че аз не трябва да участвам в срещата на министрите, но това не е в интерес на държавата. Вчера те са приели една декларация за работниците от други страни в ЕС във връзка със свободното движение, аз ще си свърша работата, ще говоря с тези министри, познавам ги, но бих могъл да съм по-ефективен, ако не е това безсмислено запъване. Мисля, че е проява на лош вкус български проблеми да ги разнасяме в ЕС“, коментира Калфин.

Станишев нееднократно е заявявал, че АБВ няма шансове да влезе в ПЕС, защото не е автентична социалистическа или социалдемократическа формация, след като тя събра отцепници от БСП.

Въпреки че Калфин беше външен министър в правителството на Станишев от 2005 до 2009 година, след това беше евродепутат от БСП през мандата 2009 - 2014 година, сега отношенията между двамата явно не са добри.

Според Калфин като мотив за неучастието му в срещата не може да бъде изтъквано обстоятелството, че той е част от дясно правителство, защото в половин Европа във властта са политически партии от различни политически семейства.

„Аз ще си върша работата, но той не помога на държавата“, упрекна още Калфин.

В същото време той отново коментира, че ще се опита да убеди правителството увеличаването на възрастта за пенсиониране от следващата година да не се качва с по 4 месеца на година, а с 2.

„Мисля, че има достатъчно убедителни аргументи в тази посока, но ако не бъдат чути, ще останат 4 месеца“, коментира вицепремиерът.

Той призна, че не би подкрепил искането на синдикатите за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране, но обеща да търси дългосрочно решение за реформа в системата.