fallback

Ситуацията в България се подобрява с всяка изминала година, смята н.пр. Дж. Алън

България отбелязва засилване на тенденцията за по-голяма сигурност на чуждестранните туристи

12.12.2014 | 13:14 Автор: Ирина Георгиева

България отбелязва напредък и засилване на тенденцията за по-голяма сигурност на чуждестранните туристи у нас, коментира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след традиционната среща с посланици и дипломати. Това събитие се провежда два пъти годишно - преди началото на зимния и летния туристически сезон, за да бъде анализирана ефективността на предприетите от МВР мерки за сигурност.

"По време на срещата дипломатите отбелязаха недвусмислено благоприятната тенденция за по-голяма сигурност за чуждестранните туристи.” - подчерта министър Вучков. 

Като безспорен успех той определи констатациите, че постепенно намират решение забелязаните проблеми, свързани с недостига на преводачи и с наличието на ПОС терминали за незабавно заплащане на служебни бележки. 

"В областните дирекции на МВР, конкретно в курортните центрове, допълнително са назначени след конкурс и преводачи. Новото е, че имаме готовност да изпратим курсанти от Академията на МВР, които под формата на стаж да съдействат на своите колеги с отличната си чуждоезикова подготовка поне за един месец – от средата на февруари до средата на март идната година”, информира вътрешният министър и допълни, че на посланиците са предоставени данни за точните местонахождения на инсталираните ПОС устройства в Банско, Пампорово, Боровец, Смолян и Самоков. 

Такава подробна информация ще има и по отношение на летните курорти. Ще бъде продължен и стартиралият преди няколко години и доказал се като успешен подход за въвеждане на съвместни патрули, като конкретно на територията на Банско през активния сезон от 15 декември до 8 март в тях ще бъдат включени полицейски служители от Гърция и Румъния. 

В дискусиите, свързани с предприетите от МВР действия и анализа на състоянието на нашите курорти от гледна точка на сигурността на туристите, включително и чуждестранните, участие взеха и ръководителите на полицейските дирекции, на чиято територия са  всички курортните центрове. По време на срещата, фокусирана върху предстоящия зимен сезон, бе направен и кратък ретроспективен анализ на изтеклия летен сезон и сигурността по летните курорти. 

В качеството си на съпредседател на срещата Н.Пр. Джонатан Алън, посланик на Великобритания у нас, изрази задоволство от напредъка на страната ни и предприетите конкретни действия, съобразно направените препоръки. „Доволен съм от оценката на посланиците, че ситуацията в България много се подобри”, заяви посланик Алън, отчитайки предприетите действия за преодоляване на недостига на преводачи и по отношение на особено важния факт, че ПОС терминалите вече приемат и карти, издадени в чужбина. 

"Сътрудничеството ни е особено важно, защото споделяме общи цели. Радвам се, че министерството в лицето на министъра и неговия екип са отворени към нашите идеи и опит." - допълни той и отправи благодарности към служителите на МВР, които помагат на чуждестранните туристи всяка година.

fallback
Още от България
fallback