fallback

Чистата финансова загуба за НЕК през 2014г. ще бъде над 600 млн. лева

Петър Илиев: Положението в НЕК е повече от отчайващо

11.12.2014 | 16:47 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Над 850 млн. лева е загубата на НЕК от началото на годината до 30 октомври от т.нар. регулиран пазар, съобщава БТА. Задълженията към производителите на електроенергия са 1,2 млрд. лева и над 2,3 млрд. лева към други фирми и компании. Общо задълженията са над 3,5 млрд. лева, каза изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

"За мое огромно съжаление положението в НЕК е повече от отчайващо. Чистата финансова загуба за тази година ще бъде над 600 млн. лева. През следващите месеци НЕК ще продължи да затъва все повече, докато не се вземе решение." - коментира Илиев. 

Не може НЕК да плаща по 190 лева за мегаватчас, да продава по 125 лева и да издържи - с тези цени източваме държавната собственост, подчерта директорът на компанията. За да няма загуби за НЕК, цената на мегаватчас трябва да е 200 лева, но аз не мога да поискам такава цена, каза Петър Илиев.

Илиев не иска  енергията от  АЕЦ " Козлодуй" към ЕРП-тата да минава през НЕК, защото  компанията трупа загуби, заради разликата в цената на нощната енергия. Компанията губи и от заводските централи, които държавата подпомага. Щом тези централи ще продават на НЕК, поне да поемат дела в балансирането  на пазара. Всички искат да произвеждат когато си искат, но консумацията  не е постоянна  и загубите се калкулират от НЕК, подчерта той. 

Петър Илиев е против обединението на производителите на възобновяема  енергия в една квота - трябва да се разделят на волтаици, водни и вятърни централи. 

"Не вярвам НЕК да стигне до фалит, както и да има режим на тока. Просто финансовата щета трябва да бъде поета от някой и вероятно ще се поеме от производителите и потребителите. Не смятам, че цената може да се вдигне, защото няма кой да я плаща. Дори и да се вдигне цената на тока, то това трябва да е за определени хора. В другите държави енергийните предприятия са "златната кокошка" за бюджета. Цена от 30 лева за мегаватчас от  АЕЦ "Козлодуй" например  е смешно ниска." - подчерта Илиев.

Най-добрите месеци за компанията са зимните, когато се предполага, че се увеличава консумацията на енергия. Тогава делът на фотоволтаичната и вятърната енергия е по-малък и НЕК може дори да излезе на печалба за този сезон, каза Илиев.

fallback
Още от България
fallback