fallback

Меморандумът на ПП-ДБ разтресе сглобката, изборите 2 в 1 са все по-вероятни

Ще оцелее ли правителството след ротацията?

21.02.2024 | 13:42 Автор: Деси Николова

"Сглобката" - пред разпадане. А изборите две в едно - все по-вероятни. Броени дни преди ротацията отново има ултиматум в "некоалицията" - този път от ПП-ДБ към ГЕРБ. 

С документа те искат регулаторите да бъдат разделени между двете управляващи партии, а при смяната на властта Денков да бъде външен министър. 

"Този подход е арогантен. Този подход е неприемлив и поставя ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Този меморандум не е ултиматум, той е започване на прозрачен начин, за да стигнем до разбирателство", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Но докато написалите меморандума виждат възможност за разговори, от ГЕРБ смятат, че сме по-близо до избори. 

"Според този меморандум изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази "некоалиция". С Кирил Петков да си разделим държавата на две - това ми предлага", смята Борисов.

Третият партньор, подкрепящ властта, също видя в меморандума поделяне на държавата. 

"Мислех, че те се шегуват, че наистина ще поискат да си поделят съдебната власт, да си поделят службите. Няма нищо за хората - има само "делкане", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

От ПП-ДБ обясниха: "Ние не искаме да сме във властта само, за да сме във властта. Хората трябва да бъдат защитени."

"Българското общество към днешна дата не желае избори и ние трябва да се съобразим с това, но ако не успеем да постигнем решение, това е единственият изход",  заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

В спора за меморандума се включи и опозицията, но със съвет. 

"Ако ГЕРБ седнат на преговори по този меморандум, означава, че Борисов е поставил на колене партията си пред ПП-ДБ" , посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback