ЕЦБ с критики към предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете

Становището е направено по искане на БНБ

10.12.2014 | 17:21 Редактор: Мариета Иванова
ЕЦБ с критики към предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете

гарантиране на влоговете, внесен в Народното събрание на 12.11.2014 г. от лидера на „БСП лява България“ Михаил Миков и група народни представители.

Становището е прието от ЕЦБ на 9 декември 2014 г.

Оттам коментират, че идеята за предоставяне на кредит от страната на БНБ на Фонда за гарантиране на влоговете „в  размер, необходим за покриването на допълнителния недостиг на финансови средства във фонда, е несъвместимо със забраната за парично финансиране. От ЕЦБ  посочват още, че „законопроектът накърнява институционалната и финансовата  независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост“.

В тази връзка от ЕЦБ посочват значението на следните елементи:

На първо място, законопроектът възпрепятства инвестирането,управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ с оглед на гарантирането на стабилността на националната парична единица и на фиксирания обменен курс в  България.

Второ, в зависимост от размера на кредита и срока, за който той се отпуска, които не са уточнени в законопроекта, отпускането на подобен кредит може значително да ограничи финансовите средства в БНБ  и нейните резерви, като по този начин се поставят под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност.

Трето, разпоредбата, в която се определя конкретният източник от финансовите средства на БНБ, който следва да бъде използван от БНБ за отпускането на кредит в полза на фонда възпрепятства упражняването на правомощията на БНБ да управлява собствените си финансови средства“.

Пълнят текст на становището на ЕЦБ по предложението изменения към Закона за  гарантиране на влоговете може да прочетете тук.