МС одобри над 540 хиляди лв. за насърчаване на спорта в средните и висши училища

Почти 33 хиляди са за стипендиите на ученици с успехи в спорта

10.12.2014 | 15:17 Редактор: Мариета Иванова
МС одобри над 540 хиляди лв. за насърчаване на спорта в средните и висши училища
МС одобри над 540 хиляди лв. за насърчаване на спорта в средните и висши училища

Министерският съвет одобри над 540 хиляди лева за насърчаване на спорта във висшите и средни училища, съобщиха от правителствената пресслужба.

От тях за допълнителни трансфери по бюджетите на общините са одобрени 32 940 лв. Със средствата ще се изплащат стипендии на учениците за постигнати успехи в областта на спорта. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 42 стипендии.

Програмата е приета през април тази година и предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

От МС посочват, че реализирането на предвидените мерки ще позволи ранно откриване, насочване и осигуряване на закрила на деца с изявени спортни заложни и създаване на спортен резерв, насърчаване и подпомагане участието и достойното им представяне в състезания от държавния и международния спортен календар, създаване на мотивация и положителна нагласа в децата за системни занимания с физически упражнения и спорт и стимул за постигане на спортни резултати.

С друго постановление Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 513 714 лв. за изплащане на минималните диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт във висшите училища. Средствата се предоставят във връзка с изпълнение на политиките в областта на студентския спорт и се осигуряват ежегодно със Закона за държавния бюджет, като се разходват на базата на представени разчети за броя на студентите и курсантите във висшите училища.