fallback

Емилия Сертова: Изчезването на Сертов не се дължи на проблеми в семейството, битови причини или болест

МВР работи по всички възможни версии

10.12.2014 | 14:54 Автор: Ирина Георгиева

Изчезването на Петко Сертов не се дължи на каквито и да било проблеми в семейството, битови причини или болест, пише съпругата на бившия председател на ДАНС Емисия Сертова в изявление до БТА. Тя е убедена, че съпругът й при никакви обстоятелства не би посегнал сам на живота си.

"Във връзка с медийните публикации от последните дни и изявленията на представители на МВР искам да заявя следното: В дните, след като стана известно за изчезването на съпруга ми, в общественото пространство се разпространяват множество лишени от основание тези, които считам, че биха могли да насочат разследването в неправилна посока и това да доведе до загуба на ценно време и ресурс, така важни в първите дни на разследването.

Искрено се надявам, че тиражирането на подобни тези се дължи на липса на информация за действията и резултатите от разследването и не цели създаването на предварителна нагласа в обществото за възможните причини за случилото се. 

Искрено се надявам, че органите на МВР няма да се подведат от невярната информация и ще положат максимални усилия за намирането на съпруга ми", посочва Емилия Сертова. 

Емилия Сертова отново се обръща с молба към органите на МВР, в името на човечността, преди публично огласяване на факти от разследването, семейството на Петко Сертов да бъде уведомявано за тях.

Междувременно МВР работи по всички възможни версии, с всички средства и методи за издирването на бившия председател на ДАНС.

Хората, които разполагат с повече информация по случая, могат да сигнализират на тел. 112 при гарантирана анонимност, призовават от вътрешното министерство. До момента  са предприети мащабни по обем действия за издирването на Петко Сертов.

На този етап издирвателните действия не са дали конкретен резултат, заяви заместник-главният секретар Георги Костов на брифинг в СДВР, на който участваха главният секретар Светлозар Лазаров и директорът на СДВР Младен Маринов. Той обясни забавянето на информацията от страна на полицията с изричното настояване за конфиденциалност на съпругата на бившия председател на ДАНС. По думите му, до момента няма данни за извършени насилствени действия или престъпление спрямо Петко Сертов. 

Директорът на СДВР Младен Маринов уточни, че  управляваният от него на 5 декември автомобил е „Опел Астра”, светлосив металик, рег. № СА 2987 РМ, производство 2009 година. Той посочи, че Сертов е бил забелязан в автомобила около 15.30 часа в централната градска част. За изчезването му е  съобщила съпругата му на другия ден - 6 декември, допълни Маринов.  По нейни данни, той е тръгнал с лични документи, но без мобилните си телефони.

Анализират се възможните направления на придвижване, работи се по всички версии - включително пътно-транспортно произшествие или напускане на страната, заяви Младен Маринов. Няма регистрирано на името на Петко Сертов оръжие, при напускането на ДАНС той е върнал служебния пистолет, добави директорът на СДВР. Той призова всички, които имат допълнителна информация по случая, да я предоставят на полицията чрез Националната система 112, като увери, че  конфиденциалността ще бъде запазена.  

Формирани са екипи от компетентните служби, които работят по случая в  постоянна комуникация със Софийска градска прокуратура, заяви главният секретар Светлозар Лазаров, който потвърди, че действия са предприети по  всички възможни версии, с всички средства и методи.

"Проверява се всяка информация, до момента не е изключена никоя версия, тъй като няма потвърден факт, върху който да стъпим“. Лазаров уточни, че чрез контактните центрове на ГД „Гранична полиция” е направена връзка със съседните държави,  но досега от там не са постъпили данни Сертов да е на територията на някоя от тях.

"Предвиждаме, при благоприятни климатични условия, да включим в търсенето и хеликоптер на ГД „Гранична полиция“. Министерството работи по случая с целия си ресурс“, заяви в заключение Лазаров. 

 

fallback
Още от България
fallback