Гешев отвърна на Сарафов и заплаши със съд: Измислица без доказателства

По-рано главният прокурор го обвини в участие в кръговете за влияние в съдебната система

09.02.2024 | 16:05 Редактор: Вяра Димова

Убитият Мартин Божанов - Нотариуса е сменял ЕГН-то и името си. Ръководството на МВР потвърди, че разполага с такава информация. Междувременно главният прокурор Борислав Сарафов започна проверка на колегите си от Районната прокуратура в София. А той и предшественикът му Гешев си размениха обвинения в участие в кръговете за влияние в съдебната система.

Делата, свързани с Нотариуса, станаха повод за проверката в Софийската районна прокуратура.

"Именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта. Дори и 5-10-15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост и човешки съдби", заяви главният прокурор.

Сарафов увери - градската прокуратура е подготвяла обвинение срещу Мартин Божанов.

"Понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва", добави той.

Главният прокурор е категоричен, че в съдебната система работят хиляди честни магистрати. А кръговете за влияние - каквито той посочи, че са били формирани около Нотариуса и Пепи Еврото, хвърляли петно върху тогата.

"Има едно име, което излиза пред скоби и в двата кръга - това е името на бившия главен прокурор. Той е свързан и с двата кръга", обяви Сарафов.

Бившият главен прокурор Иван Гешев отвърна, че Сарафов разказва история, която сам си бил измислил и за която нямал доказателства. Обяви и намерението си да съди всеки, който говори лъжи по негов адрес.

"Радвам се, че съм изкаран пред скобите, защото вътре в тях се намират хора, до които никога не съм искал да стоя. Все пак на снимката с Петьо Еврото видимо е Борислав Сарафов", отвърна Гешев.

 А по проверката по повод Нотариуса в Районната прокуратура ще работят 21 прокурори.

"Предмет на тази ревизия ще са определена категория дела - дела, които са прекратявани, дела, по които наказателното производство е спирано и дела, които все още стоят нерешени", стана ясно от думите на Виктор Малинов от отдел "Инспекторат" на ВКП.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)