fallback

Национален протест: Земеделците започват да блокират пътищата в страната

Времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден

06.02.2024 | 06:50 Автор: Тодор Петров

Започва национален протест на земеделските производители. Безсрочните протестни действия бяха обявени от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара след преговорите с властта през последните два дни. 

Земеделците не са съгласни с предложената методика за подпомагане в сектор "Зърнопроизводство". Според тях годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите им. 

Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори. Според БАК са необходими нови изчисления и анализи от страна на МЗХ, с които да се компенсират българските производители за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия и изискванията по линия на Зелената сделка. 

Настояват и да се запазят ставките за подпомагане от 2023 г. по украинската помощ. За времето от 10 до 12 часа днес ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна. Земеделците заплашиха да останат на улицата, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден.

Депутатите ще се намесят в спора между властта и земеделските производители. Комисията по земеделието, храните и горите ще проведе изнесено заседание в сградата на МЗХ. Ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback