fallback

И парите на МВнР били малко, заяви ресорният министър

Ще трябва да се правят реформи и да се изразходват по-внимателно средствата, коментира Даниел Митов

08.12.2014 | 15:36 Автор: Мариета Иванова

И парите на Външно министерство не стигат, но ще се справим, увери ресорният министър Даниел Митов, цитиран от Dnes.bg.

„През последните години МВнР е едно от министерствата, на които постоянно им е редуциран бюджетът. От 2009 г. насам бюджетът е редуциран 2,5 пъти, но ще се справим с това, което ни е предоставено, няма драми,“ добави той.

По думите му в бюджета за следващата година има номинално увеличение, но в него са заложени и пари за членство в различни международни организации, които са целеви и с тях МВнР няма да разполага.

Според него останалите министерства не са в по- добро положение.

„Ще трябва да се правят реформи и да се изразходват по-внимателно парите“, призна министърът и добави, че не знае дали ще се наложи да има съкращение на служители, но призова хората в МВнР да работят спокойно.

Той допусна, че може да се наложи да се продадат сгради, собственост на министерството в чужбина.

Относно парите за отбрана Митов коментира, че ангажиментите, които българската страна е поела, са в дългосрочен план и в момента няма средства за тях.

„За НАТО няма драма в това отношение“, каза министърът.

По темата „Южен поток“ Митов коментира, че България не може да е проблем за проекта.

Той подчерта, че страната ни е направила всичко, което трябва да направи, и е заела много ясна позиция - "Южен поток", ако се изгражда, трябва да бъде по европейските правила и да има икономически смисъл, тоест страната ни да печели от него, отбеляза той, цитиран от БТА.

Митов посочи още, че има резерви по отношение на полезността на „Южен поток“ , което станало видно и то доклада на премиера Борисов пред народните представители.

„Естествено, ние сме поискали от ЕК да продължи разговорите по темата и вече ще зависи от тези преговори какво ще се случи със самия проект. Не приемаме обаче, България да бъде обвинявана в каквото и да било“, допълни той.

Още по темата

Попитан за позициите, които министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова ще защитават на 9 декември в Брюксел, Митов посочи, че те ще настояват ЕК да продължи разговорите по "Южен поток", тъй като в момента както и в ЕК, така и в България официално нищо не е прекратено по проекта.

fallback
Още от България
fallback