Руски товарен кораб бедства край Калиакра

13 моряци на борда на Елга-1 са успешно евакуирани

06.12.2014 | 15:17 Редактор:
Руски товарен кораб бедства край Калиакра
Руски товарен кораб бедства край Калиакра

Руски товарен кораб "Елга 1" бедства в морето край Калиакра.

13-членният руски екипаж е спасен съобщи Информационна агенция "Черно море".

Към момента не се наблюдава замърсяване в района на инцидента.

Обновена към 16ч. 6 декември:

По съобщение на Морския спасителен координационен център Новоросийск, товарният кораб Елга-1 все още може да бъде спасен. Корабът все още е на вода, от Варна са тръгнали два спасителни катера, съобщава Maritime Bulletin на 6 декември.

Товарният Елга-1 е подал сигнал за бедствие в 1835 българско време на 3 декември 97 мили източно от Варна, в Черно море. Съобщил е за проникване на вода в машинното отделение.

Корабът плава по руски флаг, носи 6000 тона въглища от Темрюк за Варна, с 13  души екипаж, руски граждани, оператор на Елга-1 е Maritime Cargo Shipping Co Ltd. Темрюк, Русия.

На руския кораб Елга-1 се водят спасителни операции, е съобщил директорът на Морска администрация-Варна Валентин Енчев, цитиран от ТАСС.

Той е оценил ситуацията като критична: в корпуса продължава да прониква вода, а за да бъде изпомпена, наличните средства не стигат.

Според Енчев към мястото на морското произшествие е изпратен катер с допълнително оборудване за изпомпване.

Руският кораб се планира да се откара на буксир в Балчик.

Руските моряци са във Варна и в момента почиват в хотел, съобщава ТАСС. Не са търсили лекар и са добре. Документите им са в ред, съобщил за ТАСС руският консул във Варна Максим Альошин.

Според него дипломатите от руската мисия във Варна работят заедно с капитана на кораба Дмитрий Размахнин и за готови да му окажат всякаква помощ.


„Сигналът за бедствие е приет от норвежкия кораб Sea Spider, който оказал съдействие и в 0200 през нощта на 4 декември целият екипаж е бил евакуиран – хората, личните им вещи, документите и корабните дневници не са пострадали“, каза консулът на РФ във Варна Альошин, цитиран от РИА Новости.

Консулът е пояснил, позовавайки на данни на българската морска агенция Бон Марин, че корабът се намира на 20 мили серевно от Варна. Ще бъде обследван от водолази. Когато проблемът бъде отстранен, корабът и товарът му ще бъдат доставени във Варна, съобщава РИА Новости.