Ще ни пропаднат къщите, екокатастрофа: Протест в Динката срещу близка кариера

Местните настояват договорът на концесионера да бъде прекратен

25.01.2024 | 19:18 Редактор: Елеонора Танева

Кариера за добив на инертни материали по брега на река Тополница изкара на протест жителите на село Динката. Те настояват договорът на концесионера да бъде прекратен, а изкопните работи преустановени. Хората твърдят, че се съсипват земеделските им земи, а изкопите са достигнали застрашително до къщите им.

"Хората тук се занимават със земеделие и те са стигнали близо до селото. На 100 метра тук ни копаят до селото и не може хората да работят земеделска земя", сподели кметът на Динката Александър Стоянов.

"Има опасност също да ни пропаднат къщите и да останем без дом. Това тук е екологична катастрофа", не скри притеснението си Донка Кендерова.

"Той е копал досега 300 декара. Има да копае още 1500 декара. Ние буквално оставаме без земеделска земя. На нас ни е това препитаването", заяви Борис Митков.

Жителите на лесичовското село са имали среща с концесионера на кариерата, от която не са удовлетворени.

"Показват картата, че им е законно, че те могат да си копаят където си искат. Защото държавата им даде. Значи ние тука не сме държавата. Значи това село е извън държавата", коментира кметът.

Хората са категорични, че ако кариерата не спре работа, ще излязат отново на протест, но този път се заканиха, че ще спрат движението по АМ "Тракия" в района на Лесичово.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Вижте повече в репортажа.