Политическа буря заради Атанасова и Белазелков, и адвокати искат отмяна на избора

От ГЕРБ заявиха, че държавният глава е изнервен и го призоваха да не се бърка в работата на магистратите

23.01.2024 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционен избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за негови членове. А от ГЕРБ отговориха, че държавният глава е изнервен и го призоваха да не се бърка в работата на магистратите. А на фона на политическата буря, беше обявена и датата, когато Атанасова а и Белазелков ще положат клетва за 9-годишен мандат.

В искането си до Конституционния съд, президентът припомня, че съгласно Конституцията, изборът на членове на органи трябва да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава вместо това, определянето на Десислава Атанасова и Борислава Белазелков е станало чрез формални обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили. 

"Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии, преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания", се казва в позицията на pрезидентството.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня. Тя дойде под формата на констатация: "Радев е изнервен, че НС работи". 

"Процедурата по избор на конституционни съдии беше и прозрачна, и открита, и публична. Препоръчваме на държавния глава да не оказва натиск на независимия Конституционен съд, като го призовава за неизпълнение на Закона за Конституционния съд и на Конституцията", посочи депутатът от ГЕРБ Рая Назарян.

В кратка позиция от три изречения pарламентарната група на "БСП за България" определи решението на Радев като правилно, а Делян Пеевски гневно нападна държавния глава

Атака срещу действията на мнозинството в Народното събрание дойде и от юридическите среди. Адвокати поискаха от парламента да отмени избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии и призовава депутатите към "разум, морал и отговорност". В позиция, подписана от 14 от общо 27 адвокатски съвета, се изтъкват същите аргументи, изложени в писмото от pрезидентството.  

"Кандидатурите за членове на Конституционния съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им", се казва в позицията на адвокатите.

Адвокатите критикуват и факта, че кандидатите отговаряха само на предварително зададени въпроси и сочат, че това е предизвикало "основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС