"Червеното в знамето на Русия е кръвта" - и България подкрепи протест срещу Путин

Актрисата Елена Санина и театралният режисьор Оксана Глазунова искат политическо убежище у нас

21.01.2024 | 19:32 Редактор: Искра Ангелова

България се включи в световната акция, озаглавена "Русия без Путин". В близо 40 държави се провеждат мирни шествия в подкрепа на Алексей Навални и борещите се срещу управлението на руския президент Владимир Путин.

А руснаци излязоха на мирен протест в 5 български града с искане за политическо убежище за избягалите от Русия. По време на демонстрациите беше отправен призив към българските власти да бъде дадено убежище на руснаците, бягащи от своя дом.

Актрисата Елена Санина и театралният режисьор Оксана Глазунова напускат Русия след започването на войната с Украйна. Те се обявяват като противници на руския президент Владимир Путин и неговото управление, което те определят като режим. Заради това търсят сигурност и закрила в България.

"Искаме тук убежище и сигурност за своя живот, защото в Русия ще имаме голяма опасност, защото сега говорим за много руски граждани, които не могат да напуснат Русия", коментира Оксана.

Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбата ѝ с мотива, че тя не е политически ангажирана, от което следвало, че не е имала проблеми в Руската федерация заради политическите си убеждения.

"Дойдох днес, за да подкрепя политическите бежанци от Русия и тяхното искане за политическо убежище в България, и да напомня за политическите затворници в Русия, които нямат възможност да напуснат", сподели Денис Купин.

В столицата протестиращите припомниха, че войната е по-близо отколкото изглежда и развяха бяло-синьо-бяло знаме.

"Бяло-синьо-бялото знаме се получава, като от знамето на Русия се махне червеният цвят - цветът на кръвта. Противниците на Путин и на сегашния руски режим са възприели това знаме, знамето на бореща се, свободна Русия", категорична бе Мая Маркова.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
гном
преди 6 месеца
много хора се събрали за няколко панички Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
Олга от Варна
преди 6 месеца
Чи махнети си и вашито червено от БГ знаме. Олеелее на всяка манджа мирудия тия ***.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
vesko11@abv.bg
преди 6 месеца
Дрън дрън ярина България никога не е отказала убежище за братята си ,в момента черноморието е задръстено от бежанци избягали от воината и ако не бяха украинци или руснаци дали такова щеше да е отношението .... Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
Хахааа
преди 6 месеца
Гледам, стотици хиляди са излезли да протестират. Сигнализирай за неуместен коментар