Нараства тенденцията да се купуват гласове по време на избори

Това съобщиха политолози и математици на Третата национална конференция по изборни системи.

04.12.2014 | 17:25 Редактор:
Нараства тенденцията да се купуват гласове по време на избори
Нараства тенденцията да се купуват гласове по време на избори

Честата смяна на избирателната система от трите последователни вота между 2013 и 2014 година обърква допълнително избирателите и води до негативни последици за самите политици.

21% са продадените гласове в полза на ДПС на предсрочните парламентарни избори през 2013 година, твърдят политолози. На изборите през октомври, подкрепата за ДПС се увеличава вече с 32% процента. Извадката е от 100 секции, разположени между Плевен и Видин и изследва предимно избирателните секции в ромските квартали. Там, след ДПС се нареждат ГЕРБ и БСП с разлика от около 300 гласа.

"Разместванията, които се получават по различните схеми за добиване на гласове, купени, контролирани и т.н имат устойчива тенденция да нарастват в тази представителна извадка. Разместването е голямо, ДПС е започнало преди една година като трета политическа сила, сега след европейските избори, ДПС категорично се е установи като втора, получавайки с 3000 гласа повече както от ГЕРБ, така и БСП" , коментира политологът Димитър Димитров.

Мандатите с малко гласове,  наричани от специалистите "евтини" мандати са един от недостатъците на изборната система през  последните 2 години. Такъв пример е Кюстендил - с 864 гласа на последните избори през октомври, при средна за страната цена на мандата от над 12 хиляди гласа. Липсата на отделен мандат за гласоподователите от чужбина също създава трудности. Решение на проблема, математиците виждат като се въведе 32 МИР Чужбина и национални листи, заедно с регионалните.

"Грубо казано, ако ДПС си докара четири мандата гласове от чужбина, те трябва да се вземат от българските райони, защото няма райони в чужбина. Един от начините, специално на евтините мандати на ДПС в този случай да изчезнат, е да има район чужбина, но пък район чужбина не решава изцяло проблема с евтините мандати. Един от начините това да се избяга, е да се направят националните листи, заедно с регионалните листи, те грубо казано дообират така наречените евтини мандати" , коментира проф. Михаил Константинов.

В момента гласоподавателите от чужбина нямат право да използват преференция, и така техният глас не е равнопоставен с избирателя, който гласува в България. Политолозите предложиха съществуващите 31 МИР да се сведат до 20, заради неравнопоставеността на мандатите в тях.