Георги Господинов: Назначението на Слави Бинев е символно и показва отношение, което се е трупало през последните 25г.

03.12.2014 | 18:38 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Господинов: Назначението на Слави Бинев е символно и показва отношение, което се е трупало през последните 25г.

Назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите е символно назначение. Това коментира писателят Георги Господинов в ефира на България Он Ер. По негови думи това назначение показва отношение, което се е трупало през последните 25г.

"Всъщност днес си мислех, че това назначение ни връща в изходна позиция. Явно не сме се разбрали за основни неща през тези години. Не сме се разбрали какво е културата и какви са нейните ценности щом има подобно обидно отношение. Мисля, че за това се събраха хората. Слави Бинев е едно от имената на това разочарование." - обясни Господинов.

Според писателят хората на културата не могат да направят много, освен да покажат чувството си на обида.

"Те няма да вдигнат въстание или ще се борят с някакви техники. Те могат да събудят чувство на непоносимост и срам, което обаче все по-малко мисля, че може да се събуди у български политики. Но все пак, ако има такова нещо - може да се стигне до там - да се самосезира и господин Бинев и партията, която го е предложила. Някак си да се самосезираш ценностно и морално и да си кажеш - добре, има култура на отказа, мога да си тръгна. Явно с това място няма да мога да защитя интересите на тези хора." - допълни Господинов.

Млади актьори се чувстват обидени, подчерта писателят.

"Обидата идва от отношението към културата, от формалното отношение към културата. Културата не е само на 24 май и 1 ноември или Тракийското съкровище. Ето това е простата експертност на хората, които отговарят за нея, трябва да имат. От там идва това чувство." - допълни Господинов.

Чуйте: