Правителството прие промени в Наказателния кодекс

Лица, извършили насилие и посегателство срещу деца, няма да имат право да заемат държавна или обществена длъжност

03.12.2014 | 18:21 Редактор:
Правителството прие промени в Наказателния кодекс
Правителството прие промени в Наказателния кодекс

Лица, извършили сексуално насилие и посегателство срещу деца, няма да имат право да заемат държавна или обществена длъжност. Това предвиждат промените в НК, които правителството одобри на 3 декември. Целта на поправките е да лишат осъдените за сексуално посегателство от дейности, които предполагат контакт с деца.

Промените, които трябва да бъдат одобрени и от депутатите, предвиждат още съдът да реши дали осъденият за сексуално насилие над деца може да упражнява дадена професия. Поправките предвиждат още да се криминализира финансирането на тероризъм, терористични организации и терористични актове.

"Това е пакет изработен от предишния кабинет в изпълнение на европейски изисквания и регламенти и за да избегнем наказателна процедура срещу България максимално бързо трябва да ги внесем в парламента и това и правим. Тези промени няма как да се отразят на доклада от Брюксел. Важно е в диалога с комисията те да виждат едно ясно признаване на проблемите, които има в страната и решения които започваме да приемаме, но те технологично не могат да се случат в този доклад. По - скоро мислим отвъд него."-каза министърът на правосъдието Христо Иванов.

 Христо Иванов обеща още промени в Наказателния кодекс. Те обаче ще бъдат предложени след като приключи оценката на сегашния и бъдат съгласувани с прокуратурата и МВР.

Повече в репортажа