Денков: Самоубийственото поведение на пътя трябва да спре, много деца няма да се върнат

Има много натрупани проби, проблемът ще се реши, увери премиерът

12.01.2024 | 21:13 Редактор: Вяра Димова
Денков: Самоубийственото поведение на пътя трябва да спре, много деца няма да се върнат

Четейки статистиката какво се случва по пътищата или колко човека са хванати с високо съдържание на алкохол или наркотици, аз си представям лицата на тези родители, които знаят, че няма как да върнат децата си, но знаят също така, че трябва да направим всичко възможно това самоубийствено поведение по пътищата да спре. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на представянето на автоматизираната система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества в Националния институт по криминалистика към МВР.

Пробите могат да излизат до една-две седмици, съобщи премиерът.

"Нашият проблем днес е, че имаме натрупани над 1000 проби, т.е. ние трябва и с тях да се справим, за да влезем в нормален режим на работа. Ние трябва от една страна новите проби да измерваме, но също така и постепенно да изчистим предишните", обясни той.

"Уредите, които правят анализите, са налице от години. Тези нови уреди, които купуваме, правят автоматизирана подготовка на пробите", уточни Денков и допълни, че това е, което ще ускори процеса, защото по-бързо, по-автоматизирано ще бъдат готови пробите да се пуснат в апаратите за анализ.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза от своя страна, че зад всяко произшествие не се крие число, брой или статистика, а се крие човешка съдба или човешка трагедия. Тя призова към личната отговорност на шофьорите, пише БГНЕС.

Габриел заяви, че всички мерки, които се вземат в борбата с намаляването на жертвите на пътни произшествия, са за доброто на държавата и за доброто на гражданите.

Министър Калин Стоянов определи това като "една огромна крачка към победата" в битката с пътния травматизъм.

"Хубаво е да се знае, че има и друг проблем, на който ние търсим решение – трудното намиране на специалисти, които следва да работят с тези апарати", каза той, като добави, че в началото на 2023 г. Националният институт по криминалистика към МВР е разполагал само с трима такива специалисти, а сега вече са 6, а успоредно с това във ВМА също е увеличен щатът на служителите, които ще работят с тези апарати.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
0 rate up comment rate down comment 0
Молец
преди 5 месеца
Ти за кои деца говориш? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Мухъл
преди 5 месеца
Да престанат да те возят коли на НСО!Ти си заплаха на пътя!Бкгай, че иде нафталина! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Тоя
преди 5 месеца
Паяк отровен, за лека нощ ли ни го монтирахте? Сигнализирай за неуместен коментар