fallback

Водещи новини от ФЕД, ЕЦБ и Азия и влиянието върху пазарите

Марк Бартън за ЕЦБ, Планът "Юнкер" и покупките на облигации, както и ФЕД и покачването на лихвите

03.12.2014 | 10:54 Автор: Дориана Ранкова

Марк Бартън, водещ на Bloomberg Лондон, коментира действията на централните банки, хода на еврото и долара, както и Планът "Юнкер" и комбинацията му с евентуални покупки на облигации от ЕЦБ.

 

Нека започнем с монетарната политика на ЕЦБ и решенията, които се очаква да вземат. Еврото отчете спад, след като вице прездентът на Банката обяви, че може да стартират количествените улеснения още от първото тримесечие на 2015 година.  Иначе икономиката на Европа се колебае, но докато очакваме решения доверието в еврозоната се покачва. И така, 4 декември ли е следващата голяма дата за Европа?

 

Марк Бартън, Bloomberg

Да, така смятам. Чакаме тази дата вече няколко седмици и това е така защото банкерите от ЕЦБ говорят за тази дата достатъчно много, самият Драги на различни събития я спомена, и каза, че правят каквoто е необходимо, за да покачи инфлацията и очакванията. Само преди седмици също включи и възможността да се закупуват и държавни облигации. Мoже да кажем, че впечатленията от техните думи се промениха малко. Вице президентът на ЕЦБ, Витoр Констанцио, просто добави към тази промяна на тона, която не включва всички членове на Банката разбира се. В този контекст, срещата в четвъртък е много важна, за да докаже какво друго от това, което се коментира като политика може да се случи, ако започнат количествените улеснения. Но това не е просто покупка на държавни облигaции. Може да изберат покупка на корпоративни облигации първо или друг вид структурирани инструменти. Има много опции пред тях. Драги трябва да намери златната среда, за да има консенсус в ЕЦБ и ще е инетресно именно това в четвъртък, да видим дали е постигнал този консенсус, защото Германия явно е против идеята. Такава е позицията и на Австрия, Холандия.  Опредeлено имаме разделение в ЕЦБ. Затова е важна. Но нека не забравяме, че Констанцио отбеляза необходимостта да се види ефекта от предишните използвани мерки.

 

Затова и Констанцио обяви, че това ще стане най-рано през първото тримесечие на 2015 година

 

Марк Бартън, Bloomberg

Точно така. Защото преминахме през първия кръг на LTRO, от тази програма за кредитиране се очакваше да икономиката да приеме свежи средства чрез банките. Но първия транш беше провал. Банките не бяха отворени към бизнеса, както ЕЦБ и пазара искаха. Но Централната банка винаги е казвала, ако вземем и двете LTRO опита, разбира се следващият е седмица след срещата на Банката касаеща политиката и . Смятам, че трябва да изчакваме, за да видим какво ще бъдат използвани от пазара тези дългосрочни заеми за банките, само за да видим дали е необходимо Централната банка да натисне бутона на количествените улеснения. И то още в началото на 2015 година. Но отнема време.

 

Но изглежда сякаш си казват „ Хайде, този път трябва да проработи“, не е ли така?! Затова и Бундесбанк са винаги опозиция, винаги подчертават риска, който стои пред инвеститорите. Помните, те отбелязаха, че има риск от балони в някои активи и то в момент, когато ЕЦБ е готова за действие. И така, очакваме провал и после пускаме машината.

 

Марк Бартън, Bloomberg

Да, препядствията не са малко. Президентът на Централната банка сам посочи това не веднъж. Имам prедвид, че няма да е незабавно действието на имплементиране на количествени улеснения чрез покупка на държавен дълг. Стои и въпросът има ли нужда от това. Защото знаете доходността по облигациите в Европа спада в очакване на такива действия. Видяхме спад дори и преди това очакване. Този спад започна преди 2 години, когато Марио Драги каза „ще направим каквото трябва, за да защитим еврото“. От тогава насам тази доходност започна спада си в Испания, Италия, Ирландия, Гърция.  Достигнахме до рекордно ниски нива. И това поражда въпроса, имаме ли нужда от количествени улеснения. Защо ще се прави, за кого? Колко по-ниски могат да станат? Особено в Германия, където имаме негативна доходност дори!

 

Да, на това бяхме свидетели скоро. Започнах обаче със спада на еврото и оптимизма. Знаем, че слабото евро ще помогне на европейските износители. Мoже ли да кажем, че тази политика е в услуга на износителите, по примера на САЩ и Япония?

 

 

Марк Бартън, Bloomberg

Износът е в основата, нали? ! Доказателство за това са последните данни от Германия, IFO индексът , за тях е особено важна средата в Европа, тъй като са двигателят на континента. Слабото евро е част от процеса разбира се, но Драги никога не би го обявил така. Централните банки не могат да имат за цел валутата! Ясно е, че е така, но като идея е част от процеса, за който говори ЕЦБ. А и валутата наистина падна много, нали така?! Надолу е от близо 1,40 срещу долара през май 2012 до около 1,24. Това са близо 10% спад, което означава, че такова ниво ако се задържи ще е от полза за износителите. Но не забравяйте, че много износители в Европа доставят един на друг.

 

Да, тук има уловка

 

Марк Бартън, Bloomberg

Затова са необходими структурни реформи и т.н. Но да, за износа извън Европа, което прави Германия чрез производството си, на коли например, това е много важно. Какво казахте, същото става и в Япония. Въпросът тук е, колко страни могат да направят това? Влизаме в един нов период на валутни войни. Не всяка валута може да отчете такъв спад. Някои ще се покaчат, и всички знаем коя е тази. Но е ясно, че слабото евро помага на ЕЦБ не само за износа, но и за инфлацията, и по-скоро инфлацията и инфлационните очаквания е това, за което Драги е толкова притеснен. А данните за инфлацията, които излязоха за ниво от 0,3%, са притеснителни. Но ако имаш слабо евро, тогава внасяш инфлация, което би трябвало да помогне на тази цифра да се покачи , ако еврото се задържи на това ниво или дори отчете още по-голям спад. Износ и инфлация при слабо евро, това е печеливша комбинация за еврозоната.

 

Нека се спрем и на плана за Стратегчиески инвестиции на ЕК представен от Юнкер. Може ли да го разглеждаме като алтернатива на количествените улеснения?

 

Марк Бартън, Bloomberg

Това е стратегия с 3 основи. Идеята е добре обмислена, похвална, самодостатъчна. Ако я опишем – ще се вложат 21 млрд. евро е европейската икономика, като тази сума ще направи над 300 млрд. евро. Звучи малко като ливъридж, нали? Но вече има песимистични мнения за тази идея. Защото единствените пари, които действително ги има са около 6 млрд. , останалите са под формата на гаранция. Като цяло се надяваме, че този фонд ще осируги пари за инвестиции, така че във всяко евро, което се дава назаем, частният сектор се инвестира 5 евро. Но може и да не го направят!

 

Разбира се, не са длъжни !

 

Марк Бартън, Bloomberg

Защо да го правят щом досега не са инвестирали.  Може да го направят заради гаранциите.

 

Не звучи ли пак като това, с което започнахме : този път може и да успеем“? На мен ми прилича

 

Марк Бартън, Bloomberg

Да, така е подредено представянето. Солидно звучи! Юнкер влиза и се опитва да покачи ентусиазма! Да, имаме нужда от инфраструктурни проекти в Европа, енергийни или друг тип. Но да се върнем на въпроса ви, сама по себе си не е достатъчна. Съчетана с количествени улеснения може би да, с други политики в конкретни страни. Политики, за които французите имат предпочитания, а германците не искат. Но ако са съчетани, да, тогава може да се помогне на Европа. Но сама по себе си не е панацея, не  е мечтаният отговор. Но ще помогне на Европа а избяга от стагнацията. Това се цели.

 

Нека поговорим за САЩ в този контекст. При тях проработиха количествените улеснения. Поне това говорят цифрите. Ръст на икономиката от над очаквания, достигна 3,9 %. Какъв е коментарът ви за долара – ще продължи ли надмощието си над еврото, йената, паунда? И какво означават тези цифри за вас?

 

Марк Бартън, Bloomberg

Какво да кажа, доларът е печелившата карта за 2014 година. Гледах терминала си на Блумбърг вчера и видях, че се покачва над всички свои съперници. Над кошницата от основните си 16 противника на валутната сцена. Също е и по-силна от всяка основна валута на развиващите се икономики. Или това са 31 валути на такива страни. И пак казвам, доларът е голямата звезда. Пазарът  е толкова настроен да купува долари, че това притеснява някои анализатори. През юли пазарът имаше друга настройка за това къде е доларът. Как се обърнаха нещата? Ами знаем как – вижте какво стана с петрола, паунда също. Доларът е вързан към ФЕД, абсолютно. А когато пазарът смята, че ФЕД ще покачи лихвите доларът се покачва. Сега Федералния резерв прекрати своята програмата по покупка на облигации, това е следващия въпрос, кога ще покачат лихвите. Вероятно из големите икономики, освен Великобритания като опция, те ще са първите, които ще преминат към това действие. Резултатът от това е ръста на долара. Във времена, когато те покачват лихвите, а ЕЦБ е на път да имплементира количествени улеснения; Япония го прави, а други икономики като Франция и Италия и са в еврозоната и стагнират , то звучи логично да инвестираш в долара. Има логика в това, че някаква част от ръста на тази валута е преувеличен, но комбинацията от политиката на Япония и евентуална подобна от Европа, а ФЕД прави обратното. Просто много са от другата страна. Аз не съм анализатор, просто говоря, това, което експертите са ми казали. Да, ралито на долара е силно.  И в такава ситуация и толкова фенове на долара е обяснима еуфорията.

 

Така е, Европа тръгва по-скоро по пътя на САЩ. Отиват там, откъдето те се връщат. Поставя ли по-голямо напрежение върху пазарите покачването на лихвите отколкото приключването на покупката на облигации?

 

Марк Бартън, Bloomberg

Много неща се случиха от началото на годината. Имаше напрежение на пазарите, особено при развиващите се пазари. През януари започна процеса по намаляване на количествените улеснения.

 

Тогава тези пазари бяха най-засегнати

 

Марк Бартън, Bloomberg

Да, но в началото на годината и края на миналата, имаме напрежение заради тейпъринга. Но ако изключим януари, пазарите се представят много добре тази година. През тази година очаквахме облигациите по света  ще намалеят, а доходностите ще скочат. Но доколкото знаем, стана обратното –цената е висока, а доходността ниска. Никой не предвиди това. Акциите са на рекордни нива в САЩ, има и няколко годишни върхове и на много други пазари по света. Цените на стоките падна. Тук работи закона на търсене и предлагане. А при валутите – както казахме доларът е нагоре, а валутите на развиващите се икономики са надолу. Пазарът се възползва от действията на ФЕД и приключването на програмата им  за облигации  и покачването на лихвите, много добре! Но ще продължи ли така? Следващата фаза е важната фаза. И така какво ни очаква – номер 1 е кога ще започнат да покачват лихвите и номер 2 е , когато стане това колко бързо и докъде ще се покачат. Това наистина е големият въпрос.  Да комуникират коректно, а много анализатори твърдят, че не умеят. Те например използваха термина „измерване“. Как го прие пазарът? Когато започнаха да затягат политиката през 2004 година, дори и когато вече го правеха, пазарът вярваше, че затягането няма да е чак толкова много, затова хората вземаха ипотечни заеми, поемаха големи рискове. Това постла пътя на финансовата криза. Няма да видим този сценарий сега, Джанет Йелън начело на ФЕД няма да го допусне. Но все пак е голямото събитие на 2015 година – лихвените нива.

Много твърдят, че лихвите ще са по-ниски от средното дългосрочно ниво. 2% може би. Или поне това посочва облигационни пазар. Този на акциите твърди друго. Вярвате ли на облигациите или на акциите?

 

 

Добре, поставихте ни много и всички интересни въпроси. Споменахте пазара на стоки.  Всичко сега се върти около цената на петрола. Въпреки решенията на ОПЕК сега или на по-късен етап. Може ли да прогнозираме каква ще е цената през следващата година? Нека разгледаме ситуацията от гледна точка на свръхпредлагането и шистовите предимства на производителите в САЩ.

 

Марк Бартън, Bloomberg

Само вижте как анализаторите и институциите намаляват прогнозите си за цената. Гледах наскоро И Ай Ей – американската агенция, която през ноември направи прогноза за брента и лекия суров петрол за следващата година, и мисля че беше около 80 или 84$ за барел. Може и да не съм абсолютно точен. Но е около 80. Но вече видяхме какво стана с цените така или иначе. Но само преди месец, прогнозата им за 2015 година беше с 18$ по-висока. И това е мнението само на една институция. Но това важи и за всички анализатори, само за месец всички се корегираха. И то всички стрелят с по 10 долара. Нямам смелостта да кажа какво ще стане с цените на петрола през следващата година, защото дори и анализаторите не успяват да се справят.  Но е очевидно, че с тази шистова експлозия в САЩ, Либия отново на пазара, експертите казват, че баланса води към по-ниска цена. Енергийният министър на Саудитска Арабия каза, че петролът ще намери баланса, но какво означава това в действителност  не е ясно. Колко ниско….

 

Може би те единствено могат така спокойно да се изкажат така, тъй като са най-големите. Могат да кажат каквото искат

 

Марк Бартън, Bloomberg

Но технически пазарът е пренаситен. Ако погледнете графиките, всички индикации са негативни. Меча настройка, което показва че това е посоката на цената. Но много умни хора са се опитвали точно да определят цената и аз не съм един от тях.

 

Добре, няма да питам нищо повече за цени! Споменахте графиките. Това ми напомня новото ви предаване, което се казва Барт Чарт. Как избирате темите и се подготвяте за тях?

 

Марк Бартън, Bloomberg

Ще бъда прям. Правя го ден за ден. Отивам на работа около 2,30 сутринта. Гледам мобилния си апарат и гледам системата на Блумбърг и новините и чакам нещо да изкочи и да ме впечатли. Или нещо, което веднага те хваща или нещо произлизащо от новината. Например петрола пада, следователно темата е сега ли е моментът да купуваме петрола? Гледам представянето на акциите в индекса Europe Stox600, гледам ги технически и т.н. Това е нещо конкретно като пример. Просто трябва да е актуално. Едно от любимите ми е една статия, която се пише от колега в Блумбърг и е Графиката на деня. Та, това което наскоро ме впечатли много беше тази за капитализацията на Apple. Може да купиш на целия руски капиталов пазар и всеки един жител на Русия по един iPhone 6. Това просто ти отнася главата! При такиза капитализация от близо 700млрд. долара. Невероятно е! Ако притежаваш Apple и го продадеш ще зарадваш всеки руснак с този телефон с едногодишен план! Ето това ме забавлява. Точно това ми харесва в Барт Чарт. Това е първата компания с такава капитализация! Харесва ми да слагам нещата в рамки, т.е. да ги обяснявам и сравнявам така. Друг пример, разглеждах индексът FTSE100 и погледнах пазарната капитализация на четирите най-големи компании в него, които са Шел, БиПи, ЕйчЕсБиСи и БиЕйчПи Билитън. Ако вземеш тяхната капитализация и я преобърнеш в долари, то  тази на Apple е по-голяма. Тази компания е просто много голяма, по-голяма от четирите най-големи компании в Англия. За мен това означава да правиш бизнес новините достъпни за всички. Така го правя. Понякога става малко техническо заради графиките, но все пак се опитвам да покажа нещо, което е впечатлило първо мен, но ще накара и зрителя да реагира така. И когато го видя не се колебая да го избера за тема!  

             

Цялото интервю в предаването Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал:

 

 

 

fallback
Още от България
fallback