Зимата се завърна у нас: Петрохан осъмна с трафик и -14°, очаква ни студена сряда

Обстановката в страната обаче е спокойна

09.01.2024 | 19:07 Редактор: Деси Николова

С минусови температури и много сняг - зимата у нас се завърна. Обстановката в страната обаче е спокойна. Основни затворени пътища няма, както и селища без ток. От АПИ апелират шофьорите да излизат на пътя с подготвени автомобили за зимните условия и да спазват правилата за движение.

С температури от минус 14 градуса проходът "Петрохан" осъмна с тапа от коли и камиони. През целия ден сняг валя на проходите "Шипка" и "Републиката", като видимостта там бе намалена. Четири машини обработваха пътя в района.

Движението по пътя Оряхово - Кнежа бе ограничено за тежкотоварни автомобили до следобедните часове.

Бургазлии не скриха вълнението си от първия сняг за годината за тях. Главните булеварди и улици в града още тази сутрин бяха почистени от снега. През деня продължи и почистването, и опесъчаването в цялата област, като за това се грижат над 30 машини.

От Националния институт по метеорология и хидрология заявиха, че се очаква през нощта валежите да спрат почти навсякъде, с изключение на югоизточните райони от страната, а утре ще бъде мразовито утро.

"Синоптичната обстановка е характерна за този сезон. Циклонът, който минава южно от България в комбинация с югоизточната периферия на обширен антициклон, съответно от североизток нахлува студен въздух, а от юг имаме по-топъл и влажен въздух, поради което се образуват и снеговалежите", поясни синоптикът от НИМХ Мартин Славчев. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС