fallback

Световните медии: Русия спря Южен поток заради България

На лице е общо заключение: Спирането на проекта е нов сигнал, че Москва ще търси алтернативни бизнес връзки с други геополитически играчи

02.12.2014 | 10:38 Автор: Красимир Кирев

Руският президент Владимир Путин беше кратък, точен и ясен по темата:

Мисля, че отношението на ЕС към темата Южен поток е негативно! Те по никакъв начин не ни помагат, за да осъществим този проект. Напротив, те го блокират по всякакъв начин. Ако Европа не иска той да се случи, то тогава няма да бъде продължен и няма да стане реалност!  

Думите му предизвикаха лавина от реакции. Някои бяха изненадани, други не. Някои погледнаха през призмата на Москва, а други през тази на Брюксел.

Financial times посочва, че Русия се отказва от един проект, който е бил считан за стълб в политиката й за увеличаване на влиянието й в Югоизточна Европа.  Изданието обръща внимание на думите на Путин, че спирането на проекта би лишило България от приходи в размер на 400 млн. евро на година. Не са подминати и критиките на руския държавен глава към българските власти, че не са действали като независима държава.

Bloomberg обобщава, че решението за спирането на проекта на стойност 45 млрд. долара е поредният знак за влошаване на икономическите връзки между Русия и ЕС. Медията цитира мнението на експерти, че решението на Русия да пренасочи енергийните си ресурси към Турция е „класически пример за бартер – достъп до енергийни ресурси, в замяна на политическо и икономическо сътрудничество“.  Bloomberg не пропуска да отбележи, че Украйна има повод да си отдъхне, тъй като трасето през нейна територия остава жизнено важно за доставките за Западна Европа.

Още по темата

Reuters пък коментира, че Западът и САЩ ще останат неприятно изненадани от поведението на техния партньор Турция, която на фона на икономическите санкции, задълбочава сътрудничеството си с Русия. И още един интересен нюанс – според енергийния дипломат Карлос Паскуал, Европа няма да загуби нищо от това, че е бил елиминиран скъп газопровод, който не би включвал допълнителни обеми на доставка.

 

Още по темата

Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС съсредоточава вниманието си върху вината на България, посочена от Путин. Тя цитира думите му, че Москва е принудена да спре газопровода, заради липсата на разрешение за изграждането му от Българска страна.

RT припомня думите на Владимир Путин: „Да инвестираме милиони долари в газопровод, който да спре на българския бряг – това е очевиден абсурд“.

РИА Новости дава мнението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, който казва:  „Това е всичко, проектът е закрит“. Цитиран е и заместник-председателят на икономическата комисия към Съвета на Руската федерация Сергей Шатиров, според който Русия трябва да реализира проекти в сферата на енергетиката, в това число и в газовата, само с тези страни, които са готови за сътрудничество.

 

fallback
Още от България
fallback