fallback

Все по-голям интерес на българчета към средните училища на запад

30.11.2014 | 16:09 Автор: Васил Детелинов

Повишен интерес и към средното образование в чужбина. За 10 години българските ученици избрали да завършат гимназия на запад са се увеличили с 53%. Най-привлекателни за тях са училищата във Великобритания, Германия и Испания. Годишните такси са високи - между 30 хиляди и 60 хиляди евро годишно. В продължение на два дни изложението Световно образование предложи на ученици и родители образование в 35 средни училища и колежи зад граница.

Доброто име на училището, международно призната диплома, езика и по -големите шансове да учи след това в  престижен западен университет са основните причини, които карат родителите, а и младежите да избират западното пред българското средно образование.  Анна – Мария Тодорова е в 7 клас.  Харесала е училище в Австрия.  Иска да се образова в чужбина заради езиците, които ще научи там.

„Мисля, че това е много добра възможност да науча някакъв език и да се върна в България като човек с много езици и да си намеря хубава работа.Там се предлагат стипендии за спорт, което е  много добра възможност за хората, които искат да спортуват. А и могат да получат стипендии за колежи.“- каза седмокласничката  Анна- Мария  Тодорова.

Езиковите ваканции са другия начин да научим по-добре западен език. Те са и по евтини. Около 1200 евро за 2 седмици. Елеонора Ковачева се е насочила към  такава във Великобритания.

 

„Любопитно ми е да отида и да видя каква е обстановката там и в бъдеще може и там да отида.“-каза Елеонора Ковачева.

 

 „Моето желание е тя ако може да завърши извън България. Не съм вярвала, че ще има такъв момент , но за съжаление през последните години това, което се случва тук не ме удовлетворява. Не бих казала, че е заради образованието, а по скоро заради спокойната и хубава атмосфера навън.“- каза Галя Николова, майка на Елеонора.

 

Организаторите на форума „Световно образование“ предупреждават учениците, че от следващата есен във Великобритания се въвеждат нови изисквания за кандидатстване. Те са свързани с успеха от училище и резултата от приемните изпити.

 

 „Това прави, особено в по- селективните училища, приема по- сложен и труден, тъй като децата ще трябва да се явяват освен на сегашните тестове по английски, но и на математика за да се види в оставащото време до завършване ще могат ли  да се подготвят добре за да получат необходимото ниво и влязат в университет.“- обясни Светлан Данев, координатор на форума  Световно образование.

Така в някои училища с компютърни науки и и бизнес мениджмънт ще се изисква ученика да е с оценка от  българската дипломата  над 5.60. 

Репортаж на Васил Детелинов и Тодор Тодоров.

 

 

fallback
Още от България
fallback