4 десетилетия Несебър е част от ЮНЕСКО - туристи не предполагат за останките под вода

Градът има невероятна история

23.12.2023 | 15:23 Редактор: Искра Ангелова

Вече 4 десетилетия Несебър е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Това е и единственият цял български град, включен в този престижен списък наред с градове като Венеция и Дубровник. Скупчването на толкова много църкви върху тази малка педя земя на Стария град от само 850 метра дължина и 350 метра ширина е впечатляващо.

Петнадесет - толкова са по-добре запазените и консервирани до момента църкви в Несебър  от общо 30-те проучени и документирани. Всяка има собствена история. Общо около 40 са били общо църквите в града, но част от тях са рухнали или останали под вода. Всъщност, една трета от полуострова е под вода и туристите на плажа на Стария град дори не подозират, че плуват и всъщност даже могат да стъпят върху останки от стари крепостни стени и отбранителни кули.

Градът, който е един от най-древните градове на Европа, има невероятна история, която започва преди повече от 3000 години. През вековете е приютявал много преселения - от траките, през елините, римляните, бил е част от България по времето на хан Крум и цяла поредица български царе, между които Симеон Велики и Иван Александър, бил е и част от Византия, и последен пада под османска власт. А най-късните му преселници са бежанци от Егейска Македония, в която до 1913 има компактно българско население, попада в границите на Гърция.

"Основният проблем към настоящия момент е липсата на план за опазване и управление, на държавен план за опазване и управление, какъвто всички градове в този списък имат. Става въпрос за план за опазване и управление, приет от Министерския съвет, който разгръща държавната политика по отношение на тези градове", каза директорът на Музей "Старинен Несебър" - Тодор Марваков.

Филмът на Милена Милотинова можете да гледате неделя, 24 декември, от 14 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.