Журналист: Изненади в Нидерландия помагат за влизането на България в Шенген

Единствената пречка остава Австрия

22.12.2023 | 13:44 Редактор: Деси Николова

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген след дебат в парламента снощи. Внесеното предложение предвиждаше страната ни да бъде допусната само по въздуха, каквато е позицията и на Австрия. То беше отхвърлено, защото не събра необходимото мнозинство и нидерландската съпротива срещу българското членство вече се оказва преодоляна.

Така влиза в сила решението на правителството на Марк Рюте, което признава, че България изпълнява всички изисквания за Шенген и въпросът беше отнесен към парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разгледат, но практически това означава съгласие с кабинета. 

Българският журналист Момчил Инджов, който следи и отразява от Брюксел теми, свързани с Европейския съюз, каза пред Bulgaria ON AIR, че в случая има изненади, които са се оказали в наша полза. 

"Елементът на изненада е, че гласуването в наша полза стана не чрез нещо за нас, а чрез отхвърляне на предложение, което беше в наша вреда. Снощи по време на дебата една от партиите - Нов обществен договор, внесе предложение да бъдем приети в Шенген частично, само по въздух, по начина по който иска Австрия и по който най-вероятно ще стане приемането ни. Това не събра необходимите 76 гласа, само 59 души гласуваха за частичното ни приемане в Шенген", заяви Инджов.

Като изненадваща се отбелязва подкрепата от "Народната партия за свобода и демокрация" на Марк Рюте, която дълго се противопоставяше на българското членство. В полза на България се оказа и неучастието в гласуването на крайнодясната "Партия за свободата", която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец.

Така единствената пречка пред пълноправното ни влизане в Шенген остава Австрия.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.