"Важен е респектът" - шестима пилоти ще управляват първата въздушна линейка у нас

Юлиан Богоев е с повече от 35 години в сферата на авиацията

20.12.2023 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции по спешна медицинска помощ по въздух, получиха свидетелствата си за правоспособност. Те им бяха връчени на официална церемония във въздушната база на "Гранична полиция" на летище София.

Юлиан Богоев е един от шестимата пилоти, които ще управляват първата въздушна линейка в България. Повече от 35 години той е в сферата на авиацията.

"При полетите с хеликоптер, всеки един полет е различен. Няма два еднакви полета. Дори в случаи, когато трябва да направиш 4-5 едни и същи полети до едно и също място, то всеки един е различен. Важното нещо е пилотът да има респект към хеликоптера и работата си", сподели той.

А чувството да помага с работата си за Богоев е неописуемо.
 
"В крайна сметка, когато кацнеш на хеликоптера на болницата и когато приемат пациента, помогнал си му, няма цена и не може да се обясни", допълни той.

Първият хеликоптер е готов, тестван и се очаква да пристигне през януари следващата година. В момента се обучават и медиците, които ще работят в него.

"При тях обучението също върви с необходимите темпове. Надяваме се, когато дойде хеликоптерът вече да започнем практически обучения. Едно е да работиш на земя, друго в полет. Хората, които се обучават като лекари, са достатъчно амбицирани, подготвени физически и нямат проблем да изпълняват тази мисия във въздуха", заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

До края на 2024 година се очаква да пристигнат още два хеликоптера, които да се разположат на точки, обхващащи цялата страна. Те няма да могат да летят през нощта, докато не се направят необходимите летателни часове и авиационният оператор натрупа достатъчно опит, за да се изпълни европейският регламент.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС