Приеха на второ четене промените в Бюджет 2024, вдигат тройно таксите за хазарт

Предложенията ще се гледат в пленарна зала

17.12.2023 | 18:44 Редактор: Вяра Димова

Депутатите приеха на второ четене промените в Бюджет 2024. А в сутрешните часове комисията по конституционни въпроси прие промените в основния закон.

Заседанието премина без излишно напрежение. Единственият скандал беше за гласувани и предвидени 4 млн. лв. за модернизация за системата за гласуване в пленарната зала в НС. За да бъдат попълнени дупките в бюджета, депутатите приеха разходите, които са предвидени като данъци за хазарта, да се увеличат тройно.

В началото на заседанието от парламентарните групи представиха предложенията, които внасят за второто четене. ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС представиха общ проект, сред предложенията им е създаване на Фонд "Стамболов" за финансиране на обучението на българи в елитни университети в чужбина, които след завършването си да се върнат да работят у нас. Венко Сабрутев представи и част от останалите предложения.

"Увеличаване на заплатите на непедагогическия персонал в яслите и градините", уточни той.

Сред предложенията са да има допълнителни пари в Здравната каса за медицински изделия за хора с увреждания, увеличение на средствата за персонал за БАН, средства за изграждане на детски онкоцентър, както и за център за киберсигурност в ДАНС. За приходната част предложиха и вдигане на таксата за хазарта.  

От БСП предложиха увеличение на разходите с около 1, 400 млрд. лв. за майчински, за повишение на възнагражденията в различни сектори и други. 

От "Има такъв народ" предложиха увеличение на приходната част със 700 млн. лв. и връщане на 20% ДДС за ресторантьорите, както и намаляване на партийните субсидии. 

"Както винаги сме предложили намаляване на субсидията на партиите на 1 лев - традиционно наше предложение", каза Павела Митова.

От "Възраждане" поискаха увеличаване на заплатите в детските градини, в Министерството на земеделието и в Държавен фонд "Земеделие". 

Предстои предложенията да се гледат в пленарна зала.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)