Българската агенция по безопасност на храните започна проверки на рибния пазар "Краснодар" в Бургас за Никулден. Проверки има в цялата страна в търговските мрежи, рибните пазари, заведения за обществено хранене, като се следи основно за произхода на рибата, дали е с документи, които гарантират безопасността и качеството, как се съхранява.
Тази година ще посрещнем Никулден без прясна черноморска риба на трапезата.
"Тази година слабо - нито чернокоп, нито паламуд! Турук малко изби, но слабо, и лефер имаше малко, затова цените високи- Самите рибари ги дават скъпо. Ние ги продаваме през два лева", каза продавачът на риба Киряк Киряков
Затова пък шарани на пазара има в изобилие, но цените са по-високи.
Инспекторите от Агенцията по храните следят най-вече дали рибата се съхранява безопасно. При замразените риби да се спазва температурния режи м- задължително от -18 до -25 градуса.
За да гарантира търговецът, че рибата е безопасна, тя трябва да бъде поставена в лед, да е покрита с нежен филм от слуз, очите трябва да са бистри, изпъкнали, а хрилете прибрани към тялото. Проверките ще продължат до 7 декември.
Вижте повече в репортажа.
Къде ще празнувате Коледа и Нова година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR